22 Temmuz 2020

TEKNOLOJİNİN GÖZÜ YÜKSEKLERDE

Teknolojinin gelişim hızı, şimdiden yakın gelecek hakkında bize bir fikir veriyor. Her geçen gün teknolojinin gündeminde geleceğe dair oldukça sıra dışı yeniliklerle karşılaşıyoruz. Akıllı yazılımların, uygulamaların ve cihazların gelişimi ve yaygınlığı, bizi bilim kurgu filmlerinin senaryolarının gerçekleşmesi olasılığına daha da yakınlaştırıyor. Bakalım 20 yıl içinde teknoloji alanında yapılabilecekler bizi ne kadar şaşırtacak?
 
Mekanik dostlar
Yakın gelecekte mevcut sorunlara karşı bireysel çözümler geliştirebilmesi beklenen robotlar, yapay zekayı bugünün çok ötesine taşıyacak. Günümüzde bile insanların yerini almaya başlayan robotlar, gitgide insanlara daha çok benzeyecek. Yakın gelecekte iş arkadaşları olarak robotlarla hoşbeş olabiliriz. Robotlar, kendilerini geliştirmek için insanlara ihtiyaç duymayacaklar.
 
Bilimin kalbi
Genetik kodların deşifre edilmesiyle çıkarılacak gen haritaları sayesinde neredeyse daha oluşmadan hastalıklara çözüm bulunabilecek. Hastalanan organlar hücre yenileme yoluyla kendi kendini onarabilecek. Tek bir kepek tanesi ya da kan sayesinde kişinin tüm surat şekli bilgisayarda yaratılabilecek.
 
Varla yok arası
Telefonlar gelecekte sadece katlanabilir cam ekranlar haline gelecek. Elde tutulan telefonlar yerine kafamızın içine yerleştirilip komutlarla çalışan çipler teknolojinin gündemine düştü bile!
 
Boyutların arasında
Nesnelere ihtiyaç duymadan istediğimiz ortamı görüntülerle sağlayabileceğiz. Monitörlere ve ekranlara ihtiyaç duymayan, boşluğa yansıyabilen şeffaf ekranlar da konuşulanlar arasında. Uzaktaki yakınlarımızı herhangi bir ekrana bağlı kalmadan, tıpkı karşımızdaymış gibi gerçek boyutlarıyla görebileceğiz.
 
Eşyaların dili
Akıllı ev eşyalarımızla konuşabilir duruma geleceğiz. Evde olmasak da uzaktan komut verebileceğimiz ev eşyalarımız dediklerimizi yerine getirebilecek. Daha küçük parçalar büyük işleri halledebileceğinden, ev eşyalarından arabalara kadar her şey daha hafif olacak.
 
Arabaların aklı
Araçların direksiyonu, temas yoluyla sürücüsünün sağlık durumunu algılayıp buna göre hareket edecek; gerekirse kendini durduracak. Tanımlanan akıllı yazılımların gelişmesiyle trafik kazaları hayatımızda çok az yer edinecek. Gelecekte sürücüsüz araçları tercih edenler, yolu kontrol etmek zorunda olmadan doya doya etrafı seyredebilecekler.
 
Sanaldan gerçeğe
Sanal gerçekliği sağlayacak gözlüklerle tek bir açıya bağlı kalmadan izlediğimiz görüntünün içinde 360 derece etkin olabileceğiz. Gelecekte sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde oyunlar oynamak ve filmler izlemek çok daha gerçekçi ve eğlenceli hale gelecek.
 
Fantastik
Keşfi her gün süren uzaya seyahat etmek normal hale gelecek. Filmlerden tanıdığımız uçabilen arabalar gerçekte de olacak.
 
Giyilebilir teknoloji
Biosensörler, vücudumuzun ne zaman neye ihtiyacı olduğunu, alınması gereken önlemleri ve ne yememiz gerektiğini bize bildirirken aynı zamanda besin danışmanımız da olacak. Farklı dilleri konuşan iki kişi, çeviri yapan giyilebilir sensörler sayesinde birbirleriyle anlaşabilecekler. Özel olarak geliştirilmiş kontakt lensler sayesinde karşımızdaki insanın izin verdiği ölçüde ona ait bilgileri hemen yanı başında görebileceğiz.
 
Biliyorum öyleyse varım
Yanımızda gezdireceğimiz küçük tarayıcılar sayesinde, alacağımız yiyeceklerin taze olup olmadığını öğrenebileceğiz. Gelişmiş sensörlü uygulamaların kişileri tanıyabilme özelliği her alana yayılacağı için bilgi güvenliği zirveye ulaşacak. İleri teknolojili telefonlarımızla röntgen veya MR türevi görüntüleri elde edebileceğiz.