30 Mart 2020

EVDEN ÇALIŞANLARA ÖNERİLER

İnsan etkileşiminin minimumda tutulması gereken günlerdeyiz. İşiniz evden çalışmaya olanak veriyorsa artık yeni ofisiniz eviniz! Peki, bu süreçte verimliliğinizi düşürmeden nasıl odaklı kalacaksınız? İşte size önerilerimiz…
 
Evden çalışmak, her ne kadar harika bir fikirmiş gibi görünse de aslında özveri gerektiriyor. Normal şartlarda sadece kendimize, ailemize ve özel hayatımıza ait olan evlerimizi iş hayatına açmak ve bize ait bu ortamda evle ilgili işlerimizi ofis işlerimizden ayırarak bir çalışma düzeni sağlamak göründüğü gibi kolay değil. Evet, sabahları yolda geçen zamanı uyuyarak değerlendirebiliyor, daha çok egzersize vakit ayırabiliyoruz. Ancak unutmayın, evlerimizde dikkatimizi dağıtacak birçok öge barınıyor. Sizin için “Nasıl odaklı kalacağız?” sorusunun cevabını araştırdık…
 
Güne rutinle başlayın
Kahvaltınızı edin, kahvenizi ya da çayınızı için. Evde çalıştığınız için rahat kıyafetler giyme lüksüne sahipsiniz ancak görüntülü konuşma gerektirebilecek durumlar için hazırlıklı olmalısınız.
 
Çalışma alanınızı belirleyin
Kendinize rahat edebileceğiniz ve işinizle bağdaştırabileceğiniz bir çalışma alanı belirleyin. Burası artık sizin ofisiniz olsun. Çalışmanızı tamamlayınca “kapatıp gidebileceğiniz” bir ofis. Yani kanepede ya da yatakta asla çalışmayın!

Planınızı hazır edin
Uzmanlar, yalnız çalışanların kalabalık ortamlardakilere göre hem psikolojik açıdan hem de verimlilik açısından daha iyi programlanmaları gerektiğini belirtiyor. Sabah ilk iş, günlük programınızı belirleyin ve programınıza sadık kalmaya çalışın. Yapılacaklar listenizi takipte kalın. Mola saatleriniz de belli olsun ve ev halkını bu saatlerden haberdar edin. Mola verdiğinizde ev hayatınızdan kesitler içeren bir aktivite yapabilmek evden çalışma konseptinin ayrıcalığı olacaktır: Öğle yemeğini aileyle yemek, küçük çocuğunuza öğle uykusu için masal okumak, köpeğinizle oynamak gibi…
 
Ev sakinlerini kurallarınızdan haberdar edin
Çalışma ve mola saatlerinize ev halkının da saygı göstermesini sağlayın. Evde iş bölümü yapın. Evdesiniz diye “ofis çalışma saatleri”nden ödün vererek ev işlerine vakit ayırmayın. Ev halkının da bu konuda size destek olmasını sağlayın. Yoksa verimliliğiniz tehlikeye girer.
 
İş arkadaşlarınızla sosyalleşin
İzolasyon, yalnızlık ve iş arkadaşlarından uzakta çalışmak, dışa dönük insanlar için zorlu koşullardır. Dışa dönük ya da içe dönük, nasıl bir yapınız varsa fark etmez; ekibinizle, iş arkadaşlarınızla sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. Artık teknoloji o kadar gelişti ki… Birden çoklu katılımcıyla yapılabilen telefon görüşmeleri, mesajlaşma ve sosyal medya kanalları sayesinde kim ne yapıyor, nasıl ve ne zaman yapıyor, haberdar olabilirsiniz. Başarılarınızdan, karşılaştığınız zorluk ve problemlerden iş arkadaşlarınızı haberdar edebilir, onlardan yardım alabilirsiniz.
 
Online toplantılarda varlık gösterin
Online toplantılarda odaklı kalmak, konuşulanları takip etmek ve konulara hakim olmak canlı toplantılara göre daha zordur. “Merhaba” ve “İyi günler” demenin yeterli olmadığı aşikar. Toplantılardan önce hazırlanın. Not defterinizi, sorularınızı hazır edin ve toplantıda fayda sağlayacak şekilde varlık gösterin.
 
Gününüzü bir rutinle sonlandırın
Çalışma alanınızı terk ederken toplanın, ertesi günün planını yapın. Bu gibi ritüeller kişiden kişiye değişir. Kendinize uygun olanı seçin ve çalışma saatlerinizin bittiğini “kendinize bildirin”. Belki bir yoga egzersizi, nefes çalışması ya da en sevdiğiniz podcast’ı dinlemek gününüzün bittiğini size müjdeleyebilir.
 
Ayrıca…
Evden çalışmak, şu an için bir mecburiyet gibi görünebilir. Bugünlerde trafikte işe ya da eve varmak için harcadığımız saatleri bile özlüyor olabiliriz. Ara sıra kendimize ödül vererek bu geçici sürenin aslında bir lüks olduğunu hatırlatalım. Normal şartlarda iş yerinizde olduğunuz saatlerde yapamadığınız şeyleri yapın ve keyfini çıkarın: Çiçeklerinizi sulayabilir ya da uzun zamandır asılmayı bekleyen o tabloyu duvara asabilirsiniz.