31 Mart 2020

YOLCULUK ESNASINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Koronavirüs salgınının sürdüğü günlerde mecburen yollarda olanlar yok değil. Bu süreçte alınması gereken önlemler maruz kalınan riski azaltmaya yardımcı oluyor. Uzmanlar herhangi bir temasın ardından ellerin yirmi saniye boyunca sabunla yıkanmasının ve hastalık belirtileri gösteren kimselerden uzak durulmasının altını sıklıkla çiziyor.
 
Koronavirüs salgını kısa sürede neredeyse tüm dünyayı etkisi altına aldı. Çin’den İtalya’ya, Yunanistan’dan Arjantin’e tüm dünya iyileşmeye çalışıyor. Uzmanlar, salgının yayılmasını yavaşlatmak için sosyal izolasyonun gerekli olduğunu vurguluyorlar. Dükkanlar, iş yerleri, kafe ve restoranlar kapatılıyor; etkinlik, toplantı ve gösteriler iptal ediliyor. Tüm bunların oldukça gerekli ve kaçınılmaz olduğu muhakkak. Ancak zorunlu olduğu için uzun yolculuklara çıkanların ya da görevi gereği günlerini seyahat ederek geçirenlerin de koronavirüsten korunmak için alabileceği pek çok önlem var.
 
Aracınız temiz olsun
Öncelikle, kullanılan aracın temiz olmasına özen göstermek yalnızca koronavirüsten kaçınmak için değil, tüm zararlı mikropları bedenden uzak tutmak ve sağlıklı kalmak için alınması gereken ilk önlemlerden biri. Düzenli olarak temizlenmeyen her araç ve ortam sağlığımız açısından ciddi riskler barındırıyor. Bugünlerde araçların özellikle yoğun olarak dokunulan kısımlarının sıkça alkol bazlı dezenfektanlarla temizlenmesi gerekiyor. Bu konuda daha fazla bilgi için tıklayın.
 
Yanınızda dezenfektan bulundurun
Bir başkasına ya da herhangi bir yüzeye dokunduktan sonra ellerin en az yirmi saniye boyunca, tamamen temizlenene kadar sabunla yıkanmasının alınması gereken en önemli önlem olduğu sıklıkla vurgulanıyor. Su ve sabuna ulaşılamadığında dezenfektan da tercih edilebiliyor. Dolayısıyla, yola çıkanların dışarıdaki süre boyunca ihtiyacı karşılayacak kadar sabun ve dezenfektanının olması önemli. Çünkü gidilen yerlerde bunların temin edilememesi durumunda yolculuğun riskli bir hale gelmesi muhtemel.
 
Eldiveni unutmayın
Elin burun ve ağız gibi bölgelere değmemesine dikkat etmek de öneriliyor. Uzmanlar, bu konudaki farkındalığı artırdığı için eldivenlerin kullanılabileceğini ifade ediyor.
 
Dinlenme tesisine girdiyseniz…
Dinlenme tesisleri gibi alanlarda yemek yerken kullanılacak masanın dezenfektanla temizlenmesi alınabilecek önlemlerden bir diğeri. Zeminin temizlenmemiş olma ihtimaline karşı bu yüzeyleri dezenfekte etmeden kullanmamak ve yiyeceklerin bu yüzeylerle temas etmemesini sağlamak gerekiyor. Aynı şekilde, alışveriş yapılması durumunda satın alınan ürünlerin yüzeylerinin temiz olduğundan emin olunmasının altı çiziliyor.
 
Sosyal mesafeyi koruyun
Uzmanlar seyahat boyunca mümkünse yalnız olunmasını ya da çevredeki insanlarla gerekli mesafenin korunmasını öneriyor. Ayrıca ortamda hastalık belirtileri taşıdığı düşünülen birinin olması durumunda o kişinin yanından uzaklaşılması gerekiyor. Bu durumlarda maske takmak bulaşma ihtimalini bütünüyle engellememekle birlikte koruyucu bir işleve sahip. Maskesiz biri yanınızda sürekli olarak öksürüyorsa ilgili bu kişiyi maske takması konusunda uyarabilirsiniz.
 
Çok uzun yolculukları azaltın
Uzmanlar, yorucu ve bitkin düşürecek yolculukların azaltılmasını öneriyor. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve vücut direncini yüksek tutmak için bol bol egzersiz yapmak, yolculuk sonrasında yeterince dinlenildiğinden emin olmak, sebze ve meyve tüketmek, dengeli beslenmek, bol su içmek ve yeterli miktarda C ve D vitamini almak gerekiyor. Bu konuda detaylı bilgi için tıklayın.
 
Hastalığı belirtilerini öğrenin
Hastalık semptomlarını öğrenmek de etrafta hastalık semptomu taşıyan kimseleri ayırt edebilmek ve yolculuk sonrasında bedendeki değişiklikleri fark etmek için oldukça önemli. Vücutta hastalığa dair herhangi bir belirti hissedilmesi durumunda ilgili kurumlara başvurmak