30 Mayıs 2020

ULAŞIMA COVID-19 DOKUNUŞU

 
Tüm dünyada COVID-19 nedeniyle felce uğrayan hayat, yavaş yavaş normale dönmeye başlarken ulaşım sektörünü neler bekliyor? Alışkanlıklar nasıl değişiyor? Bir göz atalım…
 
Çift katlı, kırmızı otobüsler diyarında neler oluyor?
Metro kadar otobüs kullanımının da yaygın olduğu Birleşik Krallık’ta, otobüslerde belli sayıda insanın seyahat edebileceği, iki kişilik koltuklarda pencere kenarında tek kişi oturtularak ve koridor alanının boş bırakılarak sosyal mesafenin korunacağı, otobüsün ayakta durulabilecek bazı yerlerine bantlar çekilip izdihamın engelleneceği bildiriliyor. Ayrıca toplu taşıma ücretlerine çok olmasa da bir zam yapılacağı gündemde. İzolasyon sürecinde Londra’da otobüsler bedava olarak hizmet sağlamışlardı. Normalde yolcuların ön kapıdan girip şoföre ödeme yaptığı sistem, şoförleri korumak amacıyla yolcuların orta kapıdan alınması şeklinde revize edilmişti.
 
Fransızlardan bisiklete hücum
Paris’te bisiklet satışlarında patlama, eski bisiklet tamirinde de artış gözlemleniyor. Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun açıklamasına göre geçtiğimiz günlerde Paris bisiklet yolu parkuruna 50 kilometrelik geçici ek yapıldı. Bisiklet Kullanıcıları Federasyonu Başkanı Olivier Schneider, bisiklet kullanımının yaygınlaşması konusunda son iki ayda olan gelişmeleri 5 ila 10 yılda başaramayacaklarını söylüyor ve halihazırda bisiklet şehri olarak da adlandırabileceğimiz Amsterdam ile Kopenhag’ın aynı Paris gibi 1970’lerde “araba hakim” şehirler olduğunu hatırlatıyor.
 
Yeni Zelanda’da her şey normale dönerken…
Salgının tamamen kontrol altına alındığı ancak riskin devam ettiği açıklanan Yeni Zelanda’da Ulaşım Bakanlığı’nın web sitesinde işe gitmek, alışveriş yapmak veya gezmek gibi herhangi bir amaçla yolculuk yapacaklara şöyle tavsiyeler veriliyor: Gideceğiniz yeri önceden iyice planlayın ve seyahatinizin detaylarının kaydını tutun. Mümkün olduğunca az yere uğrayarak yolculuğunuzu gerçekleştirin. Toplu taşıma araçlarında oturduğunuz yeri hatırlayın. Mesafenizi iki metre olmak üzere koruyun.  
 
Kısa kısa dünyadan

  • Madrid, 9.000 metrekarelik bir alanı taksilerin ücretsiz dezenfektasyonuna ayırdı.
  • Barselona’da toplu taşımacılıkta hem çalışanların hem de yolcuların maske takarak ve sosyal mesafeyi koruyarak tüm kurallara dikkatlice uyduğu gözlemleniyor.
  • Moskova metro istasyonlarında maske ve dezenfektan satış noktaları hayata geçirildi.
  • Lizbon’da toplu taşımacılıkta maske takma zorunluluğunu uzun soluklu kılmak için duraklarda, istasyonlarda maske dağıtımı yapılması planlanıyor.
  • Salgına karşı çok sıkı önlemler alan El Salvador’da 7 Mayıs’tan başlayarak tüm toplu taşımacılık faaliyetleri 15 gün süreyle çalışmıyor.