29 Temmuz 2020

Toplu taşıma araçlarını kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Normalleşmeye başlamamızla birlikte toplu taşıma araçlarının kullanımında normal kapasitelere geri dönüldü. Hem kendi sağlığınızı hem de toplum sağlığını korumak adına gerek durakta beklerken ve gerekse toplu taşıma araçlarının içinde almanız gereken tedbirler olduğunu unutmayın.
 
1 Haziran’dan itibaren başlayan normalleşme süreci dikkat edilmesi gereken pek çok tedbiri de beraberinde getirdi. Salgının henüz sona ermediği mevcut süreçte bu tedbirleri göz ardı etmek hem kendi sağlığımız hem de kamusal alanlarda birlikte bulunduğumuz insanların sağlığı için oldukça önemli. Toplu taşıma araçları da bu tedbirlere dikkat edilmesi gereken alanların başında geliyor. Peki, bu süreçte toplu taşıma araçlarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
 
Sosyal mesafe kuralına özen gösterin
Öncelikle araca henüz binmeden yani durakta beklerken de alınması gereken önlemlere değinelim. Durakta en az üç adımlık sosyal mesafe kuralına uymak virüsün yayılmasının önüne geçebilmek için oldukça önemli. Gün boyunca bu kurala dikkat ederek bulaş ihtimalini artırmamak için dikkatli olmak şart.
 
Belirlenen kapasitelere uyun
Toplu taşıma araçlarına getirilen yüzde 50 yolcu taşıma sınırlaması normalleşmeyle birlikte kaldırıldı. Bu, araçlara binerken kapasite sınırına dikkat etme gerekliliği anlamına geliyor.
 
Araca binerken ve araçtan inerken…
Sosyal mesafe kuralını yalnızca durakta beklerken değil, araca binerken ve araçtan inerken de uyguladığınıza dikkat edin. Mümkün olduğunca yoğunluğun daha az olduğu saatleri tercih ederek kalabalıktan kaçınabilirsiniz.
 
Seyahat kartlarını çevrim içi doldurun
Mobil uygulamalar sayesinde seyahat kartlarınızı dolum cihazlarına dokunmak zorunda kalmadan hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
 
Yolculuk boyunca maskenizi çıkarmayın
Neredeyse olmazsa olmazımız haline gelen maskeler yolculuk boyunca takılı olmalı. Maskenin ağzınızı ve burnunuzu kapatacak biçimde takıldığından emin olmanız gerektiğini de hatırlatalım.
 
Yolcularla minimum temas içinde olun
Araç içinde sosyal mesafe kuralını uygulamaya devam etmeniz gerekli. Teması azaltmak için yolcularla aranızdaki fiziksel uzaklığa dikkat etmelisiniz.
 
Yolculuğunuz bittiğinde ellerinizi dezenfekte edin
Son olarak araçtan indikten sonra ellerinizi alkollü bir dezenfektanla temizlemeyi unutmayın.