31 Aralık 2021

Ticari Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ticari Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yağmurda veya karda diğer araç sürücüleri araçlarını kullanmama gibi seçeneği seçebilirken, ticari araç sürücüleri için bu geçerli değildir. Dolayısıyla ticari araç sürücüleri için zorlu kış şartları, diğer sürücülere göre daha fazla sorumluluk getirir. Bu sorumluluklarını detaylı şekilde yerine getiren sürücüler herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmaz. Aksi durumda hem sürücüler hem de araçlar strese girer.
 
Siz de bu olumsuz kış şartlarının önüne geçin, aracınıza veya cüzdanınıza zarar vermeyin. Otokar olarak ticari araç kullananlar için 11 maddelik kış bakım ipuçlarını sizlere sunuyoruz. Tabi bu ipuçlarını sıralarken yıllık veya kilometrelik bakımlarınızın tam olduğunu kabul ediyoruz. Bakımlarınızı sakın ertelemeyin; sıcak havalarda can sıkıcı olabilecek bir aksilik, kışın çok daha önemli sorunlara yol açabilir, hatta yaşamınızı tehlikeye atabilir.

Kış Lastiklerinizi Kullanın
Kış aylarına girerken ülkemizde uygulanan kış lastiği kullanma zorunluluğunu Otokar olarak, ticari araç sürücülerine yazımızda tekrar hatırlatalım. Her sene 1 Aralık’ta başlayan ve 1 Nisan’a kadar devam eden kış lastiği kullanma zorunluluğu, sürücülerin uyması gereken bir kuraldır ve aksi durumda para cezası ile cezalandırılır.
 
Zorunluluğun dışında bu uygulama kendi yaşamınız için de oldukça önemlidir. Çünkü kış lastikleri özellikle 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla üretilir. Lastiğin bileşimi ve sırt yüzeyi yol tutuşu için özel olarak tasarlanır. Ayrıca kış lastikleri için minimum 3 mm diş derinliğine sahip lastiklerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Araçların 4 teker üstünde gittiğini düşününce, kış bakımı için en önemli konunun kış lastiğinin takılması olduğu aşikardır.

Sileceklerinizin Bakımını Yapın
Araç kullanırken görüş açınızı devamlı açık tutmalısınız. Kış aylarında gerçekleşen çoğu kazanın sebebi budur. Çünkü sis, kar ve yağmur kışın görüşünüzü azaltır. Yoldayken ön camınızın temiz olması görüş açınızın sağlıklı olmasını sağlar. Bu sağlıklı görüş açısına ancak sileceklerinizin temiz ve pabuçlarının sağlam olmasıyla ulaşabilirsiniz.
 
Diğer bir konu ise sileceklerin donmaması için park ettiğinizde sileceklerinizi kaldırmanız. Böylece donan camı kolaylıkla temizleyebilir ve sileceklerin cama yapışmasına engel olabilirsiniz.

Akünüzü Kontrol Edin
Kış için hazırlık yaparken akülerin kontrolü de olmazsa olmazlardandır. Akünün çalışmaması durumu sürücülerin kış aylarında karşı karşıya kaldığı sorunların başında gelir. Sıcak havalara nazaran çevrenizde daha az araç bulunacağı ve aktarma imkanlarının daha sıkıntılı hale geleceğini düşünce, akülerinizin bakımının önemi bir kez daha karşınıza çıkacaktır. Otokar olarak tavsiyemiz, akünüzün yaşını kontrol etmeniz ve ortalama 5 yıllık ömrünü dolduran akünüzü en kısa zamanda değiştirmeniz.
  
Antifrizi Kontrol Edin
Konu kışlık araç bakımı olduğunda birçok insanın aklına gelen ilk düşünce motora antifriz konulmasıdır. Dolayısıyla kış ayı gelmeden servise uğramanız ve bakımlarla beraber antifriz koydurmanız isabetli bir tercih olacaktır.

Lastik Basıncını Kışa Göre Ayarlayın
Hem sürüş güvenliğiniz hem de lastik ömrü için lastik basıncı önemlidir. Lastiğinizin basıncı mevsime uygunsa aracınızın çekiş gücünü ve performansını olumlu yönde etkiler. Kış mevsiminde normal hava basınç değerine 0,2 bar eklemeniz tavsiye edilir. Aracınızın lastik ebadına ve yük durumuna göre ayarlamanız gereken basıncın değişiklik göstereceğini unutmayın ve belirtilen bar değerinde lastiğinize hava basıncı uygulayın. Detaylı bilgi için Otokar servislerinden yardım alabilirsiniz.

Antifriz Katkılı Cam Suyu Kullanın
Kış aylarında karşılaşılabileceğiniz bir sorun da cam suyunuzun donmasıdır. Bu olumsuz durumun yaşanmaması için antifriz katkılı cam suyu kullanmalısınız. Her benzin istasyonunda rahatlıkla bulabileceğiniz cam suyunu bakım esnasında servisinizden de isteyebilirsiniz.

Hayatta Kalma Kiti Bulundurun
Otokar için can güvenliğiniz her zaman ilk sırada gelir. Dolayısıyla uzun yollarda ve özellikle kış aylarında yaşayabileceğiniz aksilikler için yanınızda mutlaka yaşamsal kit, ilk yardım kiti ve arıza kiti bulundurun. Örneğin; parlak termal battaniye, parlak yelek, yedek telefon, yedek batarya/powerbank, bozulmayan yiyecek/içecek, düdük, el feneri, çakmak ve mum gibi aklınıza gelebilecek malzemeleri bulundurmalısınız.

Far Bakımlarını Yapın
Otokar olarak küçük bir ayrıntı olduğunu kabul ediyoruz, ancak kışın kasvetli günlerinde farlarınızdan sıkabileceğiniz her lümen ışık güvenliğinizi artıracaktır. Dolayısıyla yola çıkmadan önce ön-arka farların, fren ve sis lambalarının sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız. Bu durumu sadece görüşün azaldığı kış aylarında değil her zaman kontrol etmelisiniz.

Korozyona Karşı Önlem Alın
Basit gelebilir ama aracınızda oluşan çiziklere gereken müdahaleyi zamanında yapmazsanız o bölgede farkında olmadan korozyon oluşmasına engel olamazsınız. Kış aylarında yolların tuzlanacağını da hesaba katınca korozyonla karşılaşma ihtimaliniz artmaktadır. Küçük ve basit bir sorunu, çok daha kötü hale getirmeden önce mümkün olan en kısa sürede biraz boya ile çözebilirsiniz.
 
Aslında profesyonel onarım en etkili olanıdır fakat bütçenizi sarsmaması için kendiniz hızlı bir düzeltme yapabilirsiniz. Mesela, alanı bir tür çözücüyle (aseton) temizler ve oraya biraz şeffaf oje ile üstünden bir kat geçebilirsiniz veya rötuş boyası satın alıp kullanabilirsiniz. Ayrıca arabanızın alt gövdesindeki paslanmayı durdurmak için yapabileceğiniz en iyi şey, düzenli yıkama ile aracı temiz tutmaktır.
 

Aracınızın Üzerindeki Kuruyan Dalları ve Yaprakları Temizleyin
Sonbaharın bitimiyle beraber kışa girerken ağaçların dalları kurur ve daha kırılgan hale gelir. Aynı şekilde yapraklar da kurur ve olduğu gibi yere düşer. Düşen ağaç dalları ve yaprakları evlerin giderlerini tıkadığı gibi araçlarda bulunan kanalların da tıkanmasına sebep olur.
 
Dolayısıyla suyun gitmesi gereken kanallar tıkanırsa araçların elektronik aksamlarına su birikintisi sızabilir ve korozyon meydana gelebilir. Araçların ön camın yanındaki hava boşluğu bu tıkanıklığın olabileceği klasik bir noktadır. Sonuç olarak basit gibi görünen bu konuya dikkat edilmez ise daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Gözle Araç Altını Kontrol Edin
Araç altını gözle kontrol etmek çoğu zaman aklınıza gelmemiştir veya kontrol etmeyi düşünseniz bile eğilip altına bakmaya erinmişsinizdir. Fakat çok az bir vaktinizi ayırarak yapacağınız kontrol, ileride karşınıza anlık çıkabilecek sorunları rahatlıkla çözmenizi sağlar.
 
Örneğin; kontrol ederken gördüğünüz gevşek bir şeyi basit bir şekilde sıkarak veya koli bandıyla sabitleyerek yaşanabilecek büyük bir sorunu çözmüş olursunuz. Bu nedenle kış aylarından önce ticari aracınızın altını kontrol etmeniz sıcaklıktan dolayı sizin için daha konforlu olacaktır.