02 Ocak 2020

TEKNOLOJİYİ BİLİNÇLİ KULLANMAK İÇİN AİLE SAATİ’Nİ KAÇIRMAYIN!

Teknoloji bağımlılığı konusunda endişelenen anne babaları Aile Saati eğitimleriyle destekleyen KoçSistem, AÇEV iş birliğiyle toplumsal farkındalığımızı yükseltmeyi hedefliyor.
 
#haydikapatalım hareketini başlatan KoçSistem, anne ve babaları, her gün 19.00-20.00 saatleri arasında bir saat Aile Saati molası vermeye davet ediyor.
 
Günümüzde her evde ebeveynleri çocukları adına kaygılandıran konuların başında teknoloji bağımlılığı geliyor. Özellikle çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini sürdürdükleri erken çağlarda ortaya çıkan ekran bağımlılığı aile içi iletişimi de olumsuz yönde etkileyen bir sorun olarak toplum genelinde kendini hissettiriyor. Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden KoçSistem bu konuya dikkat çekmek ve konuyu uzmanlarıyla tartışmak üzere geçtiğimiz günlerde Aile Saati sosyal sorumluluk projesini kamuoyuna duyurdu.
Neyi hedefliyor?
Koç Topluluğu’nun teknoloji şirketi KoçSistem, Anne Çocuk Eğitimi Vakfı’nın (AÇEV) eğitim ortağı olarak destek verdiği Aile Saati sosyal sorumluluk projesiyle aile içi sağlıklı teknoloji kullanımı konusunda toplumsal farkındalığı yükseltmeyi hedefliyor. Öncelikle #haydikapatalım hareketini başlatan KoçSistem, anne ve babaları, her gün 19.00-20.00 saatleri arasında bir saat Aile Saati molası vermeye davet ediyor. Bu sürede ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte tüm ekranları kapatarak “ekransız”, ev içi veya ev dışı çeşitli etkinliklerle, birlikte daha kaliteli zaman geçirmelerini öneriyor. KoçSistem daha iyi iletişim kurmaları için anne babalara çeşitli eğitimler ve rehberlik hizmetleriyle yol gösteriyor.
Ailede en değerli bir saat
Aile Saati projesi basın toplantısında konuşan KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, dijital yaşam tarzının günümüzün önemli bir gerçeği olduğuna dikkat çekti. Teknolojiyi çocuklara yasaklamanın asla bir çözüm olmadığını vurgulayan Akarca şunları söyledi: “KoçSistem olarak Geleceği Keşfet söylemiyle iş dünyasına ileri teknoloji çözümleri sunuyoruz. Sosyal sorumluluk anlayışımız gereği dijital yaşam tarzının çocuklarımız ve gençlerimiz üzerindeki etkilerini de yakından takip ediyoruz. Geleceğin yetişkin bireyleri olarak toplum yaşamına katılacak çocuklarımızın teknolojiyi bilinçli kullanmalarını son derece önemsiyoruz. Dijital teknolojileri etkili kullanabilen eğitimli ve dinamik bir neslin Türkiye’yi dünyada üst sıralara taşıyacağını biliyoruz. Bu hedefle, en başta çocuklarımızın eğitiminde büyük rol oynayan anne ve babaların eğitimiyle başlamaya karar verdik. Aile Saati molamızı verirken ailelerimize keyifli vakit geçirme alternatifleri öneriyoruz. Bu çok değerli sürede anne babaların çocuklarıyla birlikte daha iyi zaman geçirebileceklerini göstermek istiyoruz.”
Eğitimler başlıyor
Aile Saati projesi kapsamında, İstanbul ve İzmir’in çeşitli semtlerinde açılan 94 kursla bir yıl boyunca ebeveynlere, bilinçli teknoloji kullanımı ve çocuklarıyla “ekransız” nasıl zaman geçirebilecekleri konusunda eğitim verilecek. Çocuk gelişimi alanında uzman danışmanların görev aldığı Anne ve Baba Destek Programlarında KoçSistem Gönüllüleri de “Güvenli İnternet Kullanımı” ve “Teknolojide Yeni Trendler” konularında ebeveynlere destek olacak. Eğitim ortağı AÇEV’in düzenlediği Anne ve Baba Destek Programları çerçevesinde verilen eğitimlerle, 1.330 ebeveyn ve onların 3-13 yaşları arasındaki çocuklarına ulaşılacak.
Erken çocukluk ve teknoloji
Tüm dünyada erken çocukluk (0-6 yaş) döneminden başlayarak çocuklarda TV, tablet ve mobil telefon kullanımı artıyor. Bu durum çocukların gün içinde yeterince oynamalarını, çalışmalarını, konuşmalarını ve uyumalarını engelliyor. Türkiye’de yapılan Babalık Araştırması’na göre gündelik hayatlarının büyük bölümünü iş yerlerinde ve yolda harcamak zorunda kalan babalar, çocuklarıyla geçirdikleri ortalama iki saat 20 dakikanın da yaklaşık yüzde 80’ini televizyon izleyerek geçiriyorlar. (Kaynak: AÇEV)
 
Anne babalara pratik öneriler
KoçSistem önderliğinde gerçekleştirilen Aile Saati sosyal sorumluluk projesi kapsamında uzmanlar ailelere şunları öneriyor:
• Çocuklarınızın hangi platformları, oyunları ve yazılımları kullandıklarını, hangi siteleri ziyaret ettiklerini öğrenin. Bu konuda kendi kurallarınızı oluşturun.
• #haydikapatalım yaklaşımıyla her gün bir saat Aile Saati molası verin; ailece keyif alabileceğiniz aktif oyun zamanları oluşturun.
• Teknoloji, doğru kullanıldığında hayatınızı olumlu etkiler. Ama yüz yüze etkileşimin, aile zamanının, dışarıda oynamanın, fiziksel aktivitenin ve uykunun yerine geçiyorsa yanlış kullanılıyor demektir.
• Teknolojinin girmediği alanlar ve zamanlar yaratın. Aile yemeklerinde, diğer aile etkinlikleri, oyunlar ve sohbet zamanlarına, çocukların yatak odasına ekranları sokmayın.
• İzlemediğinizde TV’yi kapatın, arka planda çalışmasın. Yatmadan en az 1 saat önce çocukların tüm ekranlarla ilişiğini kesin, yatak odalarına tablet veya telefon almalarına izin vermeyin.
• Ekran saatini çocuğunuzun tek başına geçirdiği bir zaman olmaktan çıkarın. Birlikte izleyin ve çocuğunuz ekranları kullanırken onunla bol bol diyaloğa girin!
• Teknolojiyi “sakinleştirici” olarak kullanmayın. Çocukların duygularını öğrenmeleri ve zor duygularla nasıl başa çıkacaklarını, sıkıldıklarında farklı neler yapabileceklerini veya sorunlara yönelik konuşabileceklerini keşfetmeleri gerekir.
• İyi rol model olun. Çocuğunuzla birlikte TV’de bir programı izlerken bir habere veya dijital bir oyuna tepki verin ama tepkilerinizin doğruluğunu da gözden geçirmeyi unutmayın!
• Ekran kullanımını yaş aralıklarına göre sınırlayın. 18 ay öncesinde çocuğunuzu hiçbir şekilde ekran karşısında bırakmayın. 18-24 aylık çocuklar, yüksek çözünürlüklü programları ancak aileleri birlikte ve onlarla konuşarak izleyebilir. 2-5 yaş arası çocuğunuz varsa günde sadece 1 saat kaliteli eğitimsel programları izlemesi yeterli olacaktır.