22 Temmuz 2020

ŞİRİN BİR KASABA: ALTINOLUK

Hem doğal güzellikleri hem de tarihe tanıklığıyla Altınoluk, Ege’nin incilerinden biri. Bağlı olduğu Balıkesir, Marmara Bölgesi’nde konumlansa da Edremit’in şirin kasabası Altınoluk, Ege’nin payına düşüyor. Bu küçük belde, yaz mevsimlerinde bile çok sıcak olmuyor.
 
Hem doğal güzellikleri hem de tarihe tanıklığıyla Altınoluk, Ege’nin incilerinden biri. Bağlı olduğu Balıkesir, Marmara Bölgesi’nde konumlansa da Edremit’in şirin kasabası Altınoluk, Ege’nin payına düşüyor. Bu küçük belde, yaz mevsimlerinde bile çok sıcak olmuyor. Akşamları da güneş sanki en güzel buradan batıyor: Kayıkların dizildiği kıyılar, sizi büyük bir şehirde asla bulamayacağınız bir huzura kavuşturuyor.
 
Antandros Antik Kenti
Kaz Dağları’nın eteğindeki antik şehir Antandros, binlerce yıldır tarihe tanıklık ediyor. Antandros’a arkadaşlık edense 800 yaşında olduğu söylenen bir zeytin ağacı. Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan, tarihe ışık tutan lahit mezarlar Balıkesir Müzesi’nde sergileniyor. Altınoluk’un merkezine dört kilometre uzaklıkta yer alan Antrandros’taki kalıntılar, hem kültüre hem de dönemin sanatına dair fikir veriyor. Burada bulunan Eski Yunan harflerinin işlendiği taşlara, mozaik işlemelere, Roma dönemine ait duvarlardaki fresklere ve bugüne kalan mimari altyapıya bakarak binlerce yıl öncesini tasavvur edebilirsiniz.
 
Kaz Dağları
İda Dağı olarak da bilinen, 21 bin 300 hektarlık alana sahip Kaz Dağları’nın en önemli merkezi Altınoluk’ta bulunuyor. Zeus’un tahtı olarak bilinen Sarıkız Tepesi de 1.574 metre yüksekliğiyle Kaz Dağları’nın Altınoluk’a denk düşen kısmında konumlanıyor. Oksijen deposu olarak tanımlanabilecek Kaz Dağları, dünyanın en zengin oksijen kaynakları arasında yer alıyor. Denizden yükselen iyotlu hava, baca görevi gören kanyonlar sayesinde Kaz Dağları’na yükseliyor. Bu görevi üstlenenlerden en önemli olanı ise Şahinderesi Kanyonu.
 
Şahinderesi Kanyonu
Şahinderesi Kanyonu oldukça dik ve engebeli. Yaklaşık 27 kilometre olan kanyon, 600 metrelik yüksekliğiyle Kaz Dağı’nın batı yamacına denk düşüyor. Şahinderesi Kanyonu’ndan bir ressamın kusursuz tablosu kadar güzel Altınoluk’a tepeden bakma fırsatı yakalamak mümkün. 800 kadar bitki çeşidinin yer aldığı bölgede yükselen bu doğal güzelliğin içinde gözlerinize inanamayacaksınız.
 
Şelaleler
Artık yeşile doymanın vakti... Altınoluk’a renk ve dinginlik katan Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri mutlaka uğranması gereken noktalar. Kızılkeçili Çayı üzerindeki Sütüven Şelalesi, sekiz metre yükseklikten aşağı doğru dökülüyor. Bölgedeki patika yolu takip ederek bir kilometre sonra ulaşılabilen Hasanboğuldu Şelalesi ise içindeki çeşit çeşit balıklarla ve akıntıyla oluşturduğu küçük gölcüğüyle başka bir dinlenme durağı.