17 Şubat 2020

SEYİR HALİNDEYKEN CEP TELEFONU KULLANMAMAK İÇİN 10 SEBEP

Hayatımızı kolaylaştırdığı doğru ancak birçok sürücü araçta seyir halindeyken bile cep telefonlarını kullanmayı sürdürüyor. Fakat trafikteyken cep telefonuyla konuşmak dikkati dağıtarak hem sürücünün kendisi hem de trafikteki diğer sürücüler için kaza riskini artırıyor. Ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatmak için seyir halindeyken bu alışkanlıktan vazgeçmenizi sağlayacak 10 sebebi sıralıyoruz.
 
1- DİKKATİ DAĞITIYOR
Seyir halinde cep telefonuyla konuşmak görsel ve zihinsel olarak dikkati dağıttığından gözünüzü yoldan ayırmaya ve sürücülerin odaklanma sorunu yaşamalarına neden oluyor. Yol alırken cep telefonuyla konuşanların dikkatinin dağılma olasılığı da oldukça yüksek. Araştırmalara göre seyir halinde gerçekleştirilen görüşme esnasında tehlikeli bir durumu göz ardı etme oranı yaklaşık yüzde 30.
 
2- TEPKİ SÜRESİ GECİKİYOR
Cep telefonuyla konuşan sürücünün tehlikeli durumlara karşı önlem alması gecikebiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre aracın hızına, çevredeki koşullara ve sürücünün yaşına göre gerekli önlemi alma süresi 0,6 ila 0,9 saniye gecikebiliyor. Bu da risk halinde frene basma süresinin gecikmesi anlamına geliyor. Bu durumda hem sürücünün kendisi hem de diğer sürücüler ve yayaların hayatı tehlikeye atılıyor.
 
3- RİSKİ ARTIRIYOR
Araç kullanırken cep telefonu kullanmanın kaza yapma riskini 23 kat artırdığı belirtiliyor. Cep telefonu kullanımından meydana gelen kaza türleri arasında yoldan çıkma, çok yakınlaşarak oluşan çarpışmalar ve çarpmalar bulunuyor.
 
4- ‘ELLER SERBEST’ GÜVENLİĞİ ARTIRMIYOR
Çoğu kişinin yapığı gibi telefonu araca bağlayarak ya da hoparlörü açarak konuşmanın riski ortadan kaldırdığını düşünenler olabilir. Ancak asıl sorun ellerin değil, zihnin meşgul olması.
 
5- HIZIN FARKINA VARILMIYOR
Araştırmalara göre en sık rastlanan durumlardan biri, cep telefonu kullanan sürücülerin hızlarını azaltmaları. Hem te - lefonla konuşup hem de aracın kontrolü - nü sağlamak zor olduğundan seyir hızının azaldığı görülüyor. Bu olası bir tehlikeyi önleme çabasıysa da pek işe yaradığı söylenemez.
 
6- TECRÜBE YETMIYOR
Deneyimli bir sürücü olmak ya da seyir halinde sık sık cep telefonu kullanmak da riski ortadan kaldırmak için yeterli de - ğil. Aksine böyle bir konuda tecrübesine güvenen kişiler için risk oranı daha yüksek. Kendini “usta şoför” olarak tanımlayanlar aracı neredeyse otomatikleşmiş bir şekilde kullandıkları için cep telefonuyla konuşurken ortaya çıkan riskler bu rutini bozuyor ve reflekslerin devre dışı kalmasına neden oluyor.
 
7- KONUŞMAYINCA RİSK AZALMIYOR
Kazaların çoğu cep telefonuyla konuşmaktan ziyade telefon beklerken veya görüşme sona erince gerçekleşiyor. Yapılan bir araştırmaya göre görüşme sona erdikten sonraki beş dakikada meydana gelen kaza olasılığı 4,8 kat daha fazla. Bu süre 15 dakikaya çıktığında ise bu artış 1,3 kat oluyor.
 
8- STRES SEVİYESİ ARTIYOR
Sürücülerin önemli bir kısmı kırmızı ışıkta durduğunda mesaj göndermek, e-postalarını kontrol etmek, sosyal medyada gezinmek veya profillerini güncellemek gibi eylemlerini gerçekleştiriyor. Bunları seyir halindeyken yapanlar da yok değil. Oysa tüm bunlar stres seviyesinin artmasına neden oluyor. Araştırmalara göre sürüş sırasında mesaj yazarken trafik kazası nedeniyle hayatını kaybeden gençlerin sayısı, içkili araç kullandığı için kaza geçirip hayatını kaybedenlerden fazla.
 
9- YOLCULARI TEHLİKEYE ATIYOR
Sürüş sırasında cep telefonuyla görüşme halindeki şoförün kaza yapma olasılığı, yolcular için de hayati risk oluşturuyor. Çok acil bir telefon görüşmesi yapmak gerekiyorsa hem şoförün hem de yolcuların can güvenliği için aracı emniyet şeridine çekip görüşme yapmak ve sonrasında yola çıkmak tavsiye ediliyor.
 
10- PARA CEZASI GELİYOR
Direksiyon başında telefon kullanmanın yasal cezaları da bulunuyor. Seyir halindeyken cep telefonuyla konuşmanın cezası 2019’da 235 TL olarak belirlendi. Buna ek olarak ehliyete 10 ceza puanı ekleniyor.
 
LÜTFEN TELEFONUNUZU ‘SESSİZ’E ALIN!
Aracınızla seyrederken trafikteki herkesin güvenli bir şekilde varmak istedikleri yere ulaşmalarına engel olmamak için (acil durumlar haricinde) çağrı ya da bildirimleri sessiz moda alın.