07 Nisan 2023

Şehir İçi Taşımacılıkta Kullanılan Otobüslerle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?

Bir yerden bir yere gitmek için kullanılan bir ulaşım aracı otobüsler, hayatınızın olağan akışında muhakkak bir yerlerde vardır. Otobüslere dair kanıksadığımız bazı kurallar ya da özellikler var. Tabii bunların her birinin arkasında yatan birtakım gerekçeler ya da hikayeler de var. Peki, nedir bu şehir içi taşımacılığın bilinmezleri ya da merak uyandıranları?
 
Otobüslere dair kurallar ya da özelliklerin her birinin arkasında yatan birtakım gerekçeler ya da hikayeler bulunuyor. Şehir içi taşımacılığın bilinmezlerini çeşitli sorular çerçevesinde yanıtlıyoruz…
 
Otobüslere ait neden özel bir şerit var?
Dünyanın pek çok ülkesinde, kentlerdeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve yolcuların güvenliğini sağlamak amacıyla yolların genellikle sıkışık olduğu noktalarda, otoyol ve caddelerde toplu taşıma araçları için özel şeritler tahsis edilmiştir. Hızlı ve güvenli taşımacılığın önemli bir parçası olan bu şeritler, otobüslerin mevcut trafikten bağımsız bir şekilde hareket etmelerini sağlamakla birlikte yoğun trafik nedeniyle duraklara olan gecikmelerini de önlüyor. Ayrıca özel şeritler yoluyla bu noktalardan çekilen otobüslerin, zincirleme bir kazaya karışmaları da engellenmiş oluyor.
 
Neden durak harici yolcu iniş ve binişi yapılmaz?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre, otobüs durakları haricinde yolcu indirmek ve bindirmek yasak. Bunun ise trafik akışının sağlanması, akan trafiğin tehlikelerinden yolcuların korunması, engelli insanların otobüse kolay bir şekilde erişebilmesi gibi birkaç önemli gerekçesi var. Dolayısıyla da trafikteki herkesin güvenliğinin sağlanması ve ihtiyacının karşılanması yolcu iniş binişlerini otobüsler için belirlenmiş duraklarda yapmaktan geçiyor. Bu noktada da sorumluluk sürücülere düşüyor.
 
Yolcu sayısı neden sınırlıdır?
Bütün motorlu taşıtlar gibi otobüslerin de belli bir yolcu taşıma sınırı var. Bu sınır, aracın ağırlığı, motor gücü, koltuk sayısı ve ayakta yolcu kapasitesinin belirtildiği ruhsatlardan hareketle ölçülüyor. Araç yeteri kapasiteye ulaşmasına rağmen yolcu alımı yapmak trafikte bulunanların can güvenliğini tehlikeye atacağından araca binme konusunda yolcular ısrarcı olsalar dahi sürücülerin bu sınırı aşmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/1-a maddesine göre; sürücüye cezai işlem uygulanıyor.
 
Otokar hakkında bunları biliyor muydunuz?
Otokar, belediyelere, özel halk otobüsçülerine ve özel işletmelere 6 metreden 21 metreye kadar farklı uzunlukta şehir içi otobüs ürün gamı sunuyor. Bu otobüslerin kapasitesi en düşük 58 olmakla birlikte 155 kişilik olanlara kadar uzanıyor. Otokar otobüslerinin tamamı çevre dostu ve teknolojik çözümleri ve ekonomik özellikleriyle öne çıkıyor. Geniş kapıları, ferah iç hacmi, rahat koltuklarıyla da konforlu bir seyahat imkanı sunuyor.