24 Kasım 2020

OTOKAR BİLGİSAYAR KULÜBÜ

Önyargılı olarak bilgisayar oyunlarını ‘zararlı’ olarak nitelendirmek yerine, ebeveynlerin çocuklarıyla oynayabilecekleri ve çocukların becerilerini geliştirmeyi destekleyen oyunların peşine düştük. Otokar Bilgisayar Oyunları Kulübü’nün önerileriyle oluşturduğumuz, ailece ve keyifle oynanabilecek oyunlar listemizi mutlaka incelemelisiniz.
 
Pandemi dönemiyle birlikte eğitimlerin bile bilgisayarlar üzerinden gerçekleşmesi bilgisayarı ve bilgisayar kullanmayı zorunlu hale getirdi. Bu da beraberinde hem kendimiz hem de çocuklarımız için bilgisayar başındaki sürenin bilincinde olmamız gerekliliğini getirdi. Tabii sadece eğitim için değil, bilinçli ve kontrollü olduğumuz sürece bilgisayarda oynanabilen oyunların özellikle bu süreçte çocuklarımızın gelişimi için faydaları olabileceğini bilmeliyiz. Bu faydalar arasında neler mi var? Kavrama yeteneğinin gelişmesi, gerçek dünya sorunlarının dikkati dağıtmasının engellenmesi, sosyalleşme, grup çalışması kabiliyetinin artması, problem çözme yeteneğinin gelişmesi, daha iyi el göz koordinasyonu, hızlı karar verebilme becerisinin gelişmesi ve yaratıcılığı ortaya çıkarma. Peki, çocukların ebeveynlerinin kontrolünde ve süre konusunda aşırıya kaçmadan hangi oyunları oynamaları bu faydaları beraberinde getiriyor. Otokar Bilgisayar Oyunları Kulübü’nden Yazılım Geliştirme Uzman Mühendisi Mehmet Özbek, ailece oynanabilecek oyunlar konusunda önerilerini paylaşıyor.
 
Heave Ho!: Sevimli animasyonları ve çarpıcı mizahıyla “Heave Ho!”, ekip çalışması için harika bir oyun. Bu oyunda yapmanız gereken basit; kendinizi çıkıntılara atın, insan zinciri yapın ve yakalayabildiğiniz her şeye tutunun. Tek bir hedef var; bayrağa ulaşmadan düşmemek. Bu oyunu her yaştan 1 ila 4 oyuncu arasında oynanabiliyor.
 
Bee Simulator: Çok küçük bir bakış açısından büyük bir yolculuğa çıkın. “Bee Simulator”de oyunculara bal yapmadan polen toplamaya kadar çeşitli görevler veriliyor. Eğlence ve zorluklarla dolu bu oyun, özellikle bilimi seven çocuklar için ideal. Bu da her yaştan oyuncunun oynayabileceği bir oyun. Oyunu aynı anda en fazla 4 kişi oynayabiliyor.
 
Kirby Star Allies: Bu listede çok sayıda sevimli Nintendo oyunu var, ancak “Kirby Star Allies” bunların en renklisi diyebiliriz. Seviyeleri keşfederken düşmanları müttefiklere dönüştüren Kirby’yi aynı anda 3 kişi oynayabiliyor. Son derece kolay olan “Kirby Star Allies”, tüm aile için sınırsız eğlence anlamına geliyor.
 
BoxBoy! + BoxGirl!: Büyüleyici “BoxBoy! + BoxGirl!”, BoxBoy evreninin bulmaca deliliğini bir üst seviyeye taşıyor. HAL Laboratory tarafından geliştirilen ve Nintendo tarafından yayınlanan oyun, sınırlı hamle yapabilme şartı ve 270’den fazla bulmacasıyla kafa dağıtmak için ideal. Oyun aynı anda en fazla 2 oyuncuyla oynanabiliyor.
 
Snipperclips: “Snipperclips”in heyecanlı dünyasında karmaşık bulmacaları geometrinin büyüsüyle çözmeniz gerekiyor. Her türlü engelin üstesinden gelmek için birbirini mükemmel şekillere çevirebilen “kağıt” karakterler olarak 1 ila 3 oyuncuyla takım kurulabiliyor. Oyun en fazla 4 oyuncuyla oynanabiliyor.
 
Wattam: “Wattam”, Funomena tarafından geliştirilen ve Annapurna Interactive tarafından yayınlanan bir aksiyon oyunu. “Wattam”ın büyülü dünyasında ilerlerken çiçekler, kayalar, yiyecekler ve ev eşyalarıyla güçlerinizi birleştirebiliyorsunuz. En fazla 2 oyuncuyla oynanabilen oyun, tuhaf bir dünyada arkadaşlığın ve keşfin keyfini yaşamanıza olanak sağlıyor.
 
Stardew Valley: Aile oyunları listemizdeki bir diğer oyun, “Stardew Valley”. Çok oyunculu bu oyunda çiftlik kurabilir, maden çıkarabilir, balık tutabilir ve arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. İş birliği, yeni zorluklar sunsa da oyunun keyfine varmak için güzel etkinlikler de yok değil! Oyun en fazla 4 oyuncuyla oynanabiliyor.
 
Oyunları neye göre seçmelisiniz?
Ebeveynlerin çocukları için oyun satın alırken bilinçli karar vermelerine yardımcı olmak hedefiyle hayata geçirilen PEGI (The Pan-European Game Information), Avrupa Interaktif Yazılım Federasyonu (ISFE) tarafından geliştirilen yaş derecelendirme sistemidir. PEGI; Sony, Nintendo, Microsoft gibi büyük konsol üreticileri ve birçok oyun geliştirici firma tarafından desteklenmektedir. PEGI ibaresini Google Play, PC, Nintendo, XBox, PlayStation oyunlarında görebilirsiniz. Bu sisteme göre oyunların yaş sınırı PEGI 3, PEGI 7, PEGI 12, PEGI 16 ve PEGI 18 olarak sınıflandırılıyor. Sayılar, oyunun belirtilen yaş ve üzeri için uygun olduğunu gösteriyor. Örneğin PEGI 3 ibaresi, oyunun 3 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğunu belirtiyor.
 
Oyunları yüklerken dikkat!
Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli konunun yaş derecelendirme sisteminin oyunun zorluk seviyesini belirlemediğini bilmeleridir. Yaş derecelendirmesi, oyunun belirtilen yaş grubu için uygunluğuna işaret ediyor. Diğer yandan oyunları yüklerken orijinal olmasına dikkat etmek de başka bir önemli konu. Orijinal olmayan korsan oyunlar, bilgisayarınıza zarar verebiliyor.
 
Otokar Bilgisayar Oyunları Kulübü hakkında
Otokar Bilgisayar Oyunları Kulübü, oyun oynama ekosistemini kurumsal mecraya taşımak için Ekim 2019’da kuruldu. Şirket içi etkinliklerle çalışanların motivasyonlarının artırılması ve takım ruhunun dijital mecraya taşınmasını hedefleyen kulübün yaklaşık 45 üyesi bulunuyor. Yaş ortalaması 30’un üstünde olan kulübün üyeleri en çok Pubg Mobile oynamayı seviyor.