30 Mart 2020

ONLINE TESLİMATLARDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Dış dünyayla fiziksel bağlantımızın minimum olması gereken bir süreçten geçiyoruz. Yabancısı olduğumuz bu süreci atlatırken hastalık bulaşma veya bulaştırma riskini bertaraf etmek için alışverişlerde de dijital ortam tercih ediliyor.  Online alışveriş hakkında bilmeniz gerekenleri derledik…
 
Gerçekten ihtiyacınız var mı?
Online alışveriş yaparken gerçekten acil ve elzem ihtiyaçlarınıza öncelik verin. Bekleyebilecek ve daha ileriki tarihlere ertelenebilecek alışverişlerinizi bu sıkıntılı dönemde yapmayın. Neden derseniz, yaptığınız her alışveriş, virüsün taşınmasında potansiyel ortam yaratıyor.
 
Uzmanlarda görüş ayrılığı
Yeni koronavirüsün (COVID-19) yüzeylerde yaşama süreleriyle ilgili bilim insanlarının yaptığı açıklamalarda görüş ayrılığı gözlemleniyor. 13 Mart’ta “The New England Journal of Medicine”de yayınlanan bir rapora göre, COVID-19 karton yüzeylerde 24, plastik ve metal yüzeylerde ise 72 saate kadar canlı kalabiliyor. Bu raporu dikkate alırsak bir karton kutuya bir gün boyunca her ihtimale karşı dokunmamamız ya da önlem alarak dokunmamız gerekir. Eğer Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Center of Disease Control and Prevention/CDC) açıklamasını dikkate alacak olursak daha rahat davranabiliriz, çünkü CDC’ye göre paketlerden hastalık bulaşma riski çok düşük.
 
Paketler eve girince…
Yukarıda bahsedilen raporun da desteklediği farklı mecralardan verilen tavsiyelere göre, mümkünse yaptığınız alışveriş, karton kutudaysa dokunmayacağınız bir yere koyun ve bir gün boyunca kutuya ellemeyin. Bir günün sonunda virüs bulaşma ihtimali sıfırlanmış oluyor. Teslimat bozulabilir yiyecekse paketi kıyafetleriniz, mutfak tezgahı, yemek masası gibi hiçbir yüzeyle temas ettirmeden direkt buzdolabına koyarak, bir gün boyunca dokunmayarak ve bekleterek virüsü bertaraf etmiş oluyorsunuz. Dünya Sağlık Örgütü ve CDC’nin web sitelerinde açıkladığına göre oradan oraya taşınmış, değişik hava sıcaklıklarında ve farklı ortamlarda bulunmuş bir paketin üzerinde virüsün yaşama olasılığı çok düşük.
 
Maksimum önlem diyenlerdenseniz…
Kargo paketlerini kapının önüne bırakmak da bir önlem olarak öneriliyor. Neden derseniz, insan insana temasın yanı sıra, hapşırma, öksürme sonrası havada serbest dolaşan virüslü damlacıklar “The New England Journal of Medicine”de yayınlanan rapora göre etkisini üç saat sonra yitiriyor.
 
Önlem seviyesini maksimuma taşımak hedefiyle, gelen kargo kutularını plastik eldivenle açıp sonrasında hem kutuyu hem de eldivenleri atabilirsiniz. Kıyafet getirttiyseniz… Henüz virüsün kumaşlar üzerinde ne kadar süreyle canlı kaldığı konusunda net bir bilgi yok. Ama illa önlem almalıyım diyorsanız ürünü yıkayabilirsiniz.
 
Unutmayın, aldığınız ürün, ürünün yerleştirildiği kutu veya torba ancak virüs taşıyan bir kişinin ellemesi, üzerine hapşırması veya öksürmesiyle hastalık taşır hale gelebilir ki size hastalığın bulaşması ancak bu ürün ya da paketin size çok kısa sürede ulaşmasıyla mümkün olabilir. Kargo teslimat sürelerinin bir günün üzerinde olduğunu düşünecek olursak kargo almanın çok da tehlikeli olmadığını varsayabiliriz.
 
Kargo görevlileri teşekkürü hak ediyor
Bu zorlu dönemde sağlık görevlileri gibi kargo görevlilerinin de işi zor. Her zamankine göre daha yoğun bir tempoda ancak riskler ve tehlikeler konusunda bilgilendirilmiş ve önlemler hakkında bilinçlendirilmiş olarak çalışmalarına devam ediyorlar.
 
Drone teslimatları
Amazon’un duyurduğu drone’la teslimat girişimi bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz sistem gibi görünüyor. Girişimin bugünlere faaliyete geçmesi heyecanla bekleniyor. Drone teslimatları için daha fazla bilgi için tıklayın.
 
Kaynak: https://www.newshub.co.nz/, https://www.cdc.gov/, https://www.instyle.com/, https://www.who.int/, https://www.fastcompany.com/