30 Mart 2020

KONTROLLÜ ETKİLEŞİM İÇİN DRONE’LAR BAŞROLDE!

COVID-19 ile birlikte hayatımıza giren ‘sosyal mesafe’ kavramı tarihte yeni bir sayfa açıyor. Teknolojinin hayatımızda daha da önemli rol oynayacağı bir dönemden bahsediyoruz. İnsan insana etkileşimin minimuma indirildiği bu dönemde ve sonrasında, zaten hızla gelişmekte olan drone ya da insansız hava aracı (İHA) saflarında son zamanlarda ne gibi gelişmeler oldu?
 
Galler’de drone’larla ‘Evde kal!’ uyarısı
Çin’de virüse karşı savaşta drone kullanımını takiben, geçtiğimiz günlerde İngiltere Galler’de Neath Port Talbot Belediyesi, drone kullanarak ilginç bir uygulamaya imza attı. Hükümetin “Evde Kal” tavsiyesine istinaden belediyeye ait hoparlörlü drone’lar, semt sakinlerine “yiyecek ve ilaç satın alma durumları hariç dışarıya çıkmama” uyarısı yaptı. Belediyenin Facebook sayfasında da video olarak yayınlanan uygulama, bazı kesimler tarafından tenkitle karşılandı.
 
UPS’ten dünyanın ilk drone hava yolu
Küresel çapta faaliyet gösteren, ABD menşeli kargo firması UPS (United Parcel Service), dünyanın ilk “drone hava yolları”nı kurdu. Şirketin drone’lu teslimat hizmeti gerçekleştirmek için hayata geçirdiği alt kuruluşu UPS Flight Forward, Federal Havacılık İdaresi’nden Part 135 Standardı lisansını almaya hak kazandı. UPS Flight Forward, hastane yerleşkelerine hizmet götürmenin yanı sıra, sağlık sektörünün dışında kalan müşterilere de çözümler sunacak. Firma, ilk drone’lu teslimatını Raleigh şehrinde bir hastaneye yaptı. Bu uçuş, hükümet izniyle "görüş çizgisinin ötesinde" yapılan ilk teslimatlardan biri olarak tarihe geçti.
 
Drone’lar yarışıyor
ABD Austin’de geçtiğimiz günlerde ileri teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin’in sponsorluğunda gerçekleştirilen AlphaPilot Innovation Challenge’da, drone’lar yarıştı. Kazanan takım 1 milyon dolar ödül kazandı. Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nin drone araştırma laboratuvarından MAVLAB takımının kazandığı müsabaka, fütüristik spor karşılaşmaları aracılığıyla yapa zeka çalışmalarını desteklemeyi ve bu çalışmaların gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor. MAVLAB’ın drone’u, ekibin geliştirdiği algoritma sayesinde yarışı, ikinci gelen drone’dan yüzde 25 daha hızlı tamamladı.
 
Amazon’dan heyecanla beklenen Prime Air
1994 yılında Jeff Bezos’un kurduğu, dev satış platformu Amazon’un 2013 yılında duyurduğu “drone’larla teslimat” girişimi, 2016 yılında hayata geçerek Prime Air teslimat sistemi aracılığıyla İngiltere’de ilk teslimatını gerçekleştirmişti. 2019’un Haziran ayında düzenlenen Re:Mars Konferansı’nda Amazon Yöneticisi Jeff Wilke, drone’larla teslimatın birkaç ay içinde gerçekleştirilmeye başlanacağını belirtmiş, drone’ların 25 kilometrelik bir menzil çerçevesinden 2,3 kilogram ağırlığında bir paket taşıyabileceğini anlatmıştı. O zamandan beri kayda değer bir gelişme göstermeyen girişimin faaliyete geçmesi, insan etkileşimini minimuma indirdiğimiz bu günlerde Amazon müşterileri tarafından heyecanla bekleniyor. Henüz drone’ların devreye girmediği teslimat süreçlerinde paket teslim alırken neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız tıklayın.