28 Ağustos 2020

OTOKAR OTOBÜSLERİN YOL ALDIĞI CADDELERİ VE NİCE UĞRAK NOKTASIYLA İZMİR

Ege kıyısındaki konumuyla Türkiye’nin Batı’ya açılan yüzü olarak tanınan, tarihi dokusuyla hayranlık uyandıran, kendine has atmosferiyle bilinen, dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında yer alan, 2009’dan bu yana caddelerinde yüzlerce Otokar otobüsü ağırlayan İzmir’i görmek isteyenler için uğrak noktaları…
 
Her yaştan insanın buluşma noktası Karşıyaka, mavi ve yeşili bir arada sunan Kordon Boyu, tarihe tanıklık eden Pasaport İskelesi, rivayete göre sanatın ve felsefenin temellerinin atıldığı İzmir Agorası, İzmirlilerin buluşma noktası Saat Kulesi, Otokar otobüslerin yol aldığı caddeleri ve nice uğrak noktasıyla İzmir’de mutlaka görülmesi gereken noktaları sizin için derledik.
 
Karşıyaka
Karşıyaka, İzmir’in merkezinde yer alıyor, günün her anı hareketli. Yürüyüş ve bisiklet yolları, tarihi evleri ve çeşitli eğlence mekanlarıyla her yaştan insanın buluşma noktası. Üstelik İzmir’de yapılan festivallerin hemen hemen hepsi Karşıyaka’nın ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Karşıyaka’nın çarşısı da rağbet gören yerlerin başında geliyor.
 
Kordon Boyu
Konak İskele’den İzmir Limanı’na kadar uzanan tüm sahil şeridi, Kordon Boyu. Bir taraf masmavi, bir taraf yemyeşil. Özellikle sıcak havalarda hem yerlilerin hem de turistlerin uğrak yeri. Dinlenme alanları ve şirin kafeleriyle de Kordon boyunca keyifli vakit geçirmek, manzaranın tadını çıkarmak oldukça hoş.
 
Pasaport İskelesi
Fransızlar tarafından 1867-1886 yılları arasında yapılan Pasaport İskelesi günümüzde hâlâ vapur iskelesi olarak kullanılıyor. Osmanlı ve Selçuk dönemi mimarisinin ön plana çıktığı iskele, İzmir’in en hareketli noktalarından Cumhuriyet Meydanı’nın yanı başında konumlandığından oldukça popüler. Cumhuriyet Meydanı, denizden bakıldığında tamamı görülebilsin diye yarım daire biçiminde tasarlanmış ve meydanın ortasında Gazi Heykeli bulunuyor.
 
İzmir Agorası
Smyrna Agorası veya İzmir Agorası, Konak’ta bulunuyor. Kelime olarak meydan, toplanma alanı anlamına gelen agora, burası için de aynı işlevi görmüş. Sanatın ve felsefenin temellerinin atıldığı rivayet edilen agorada aynı zamanda su kanallarının ilk örnekleri de bulunuyor. İzmir Agorası’na gelindiğinde mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılan eserlerle de karşılaşılıyor.
 
Saat Kulesi
Konak Meydanı’nda yerini alan ve İzmirlilerin buluşma noktası haline gelen Saat Kulesi, 1901’de 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25’inci yılına ithafen inşa edilmiş. Kulenin tasarımı, Fransız mimar Raymond Pere’ye ait. Dışarıdan bakıldığında sekizgen bir görünüme sahip Saat Kulesi’nin çevresinde dört tane çeşme bulunuyor.
 
Tarihi Asansör
Sahil şeridindeki caddelerle Halil Rıfat Paşa arasındaki dik yokuş, tepeye ulaşmak isteyen hemen hemen herkesi nefessiz bırakıyormuş. Ta ki 1907’de Tarihi Asansör yapılana kadar. Nesai Levi Bayraklı tarafından ulaşımı rahatlatmak amacıyla yapılan asansör yaklaşık 55 metre yüksekliğinde. Üstelik yolu yarılamanın yanı sıra,  tepesinde bulunan seyir terasıyla da İzmir manzarasını ayaklar altına seriyor. Söylentilere göre asansör inşa edilmeden önce iki cadde arasındaki yol 155 basamaklı bir merdivenle katediliyormuş.
 
Kadifekale
İzmir’in tarihi mekanlarından biri, Kadifekale. Büyük İskender’in emriyle kurulan Kadifekale’nin çevresi günümüzde modern yerleşim yeri halini alsa da Roma döneminden kalan surlar, kemerli sarnıç ve mescit asırlardır duruyor. Tüm bu yapı İzmir’in Körfez manzarasına bakıyor yani kale gezisinin ardından Körfez, kuşbakışı seyredilebiliyor.
 
Efes Antik Kent
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, Efes Harabeleri olarak da biliniyor. Sekiz bin yıllık geçmişe sahip kent, yılın her günü ziyaretçi akınına uğruyor. Dünyanın en büyük açık hava tiyatrosu olan Antik Tiyatro, yaklaşık 14 bine yakın kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülen Celsus Kütüphanesi, Roma imparatoru Hadrianus için inşa edilen Hadrian Tapınağı gibi birçok eser, hem tarihe ışık tutuyor hem de görenleri kendisine hayran bırakıyor.
 
Biliyor musunuz?
Türkiye'nin yanı sıra, Avrupa'da da büyük beğeni toplayan Otokar, son teslimatını Ege'nin incisi İzmir'e gerçekleştirdi. ESHOT'a gerçekleştirilen son teslimat, 10 adet Sultan City, 15 adet Doruk LE, 17 adet Kent LF ve 10 adet Kent Körüklü’den oluştu. Otokar ayrıca dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında yerini sağlamlaştıran İzmir’in ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından açılan otobüs alım ihalesini kazanarak, 2020’nin tek kalemde gerçekleştirilen en büyük otobüs ihalesi için sözleşme imzaladı. 170 adet Kent LF ve 134 adet KENT Körüklü’den oluşacak yeni araç filosunun teslimatı bu yıl içinde başlayacak, ESHOT'a beş yıl boyunca satış sonrası hizmet de sunulacak.
 
https://commercial.otokar.com.tr/haberler/eshotun-52-otobusu-teslimatla-goreve-basladi
 
https://commercial.otokar.com.tr/haberler/izmirlileri-tasiyacak-304-Otokar-otobusu