30 Mart 2020

HER DAİM YOLLARDA OLANLARLA İLGİLİ 10 FİLM

Her daim yolda olmayı yaşam biçimi haline getirenler, yollarda karşılaşanlar, yollara düşenler, terminaller, mola yerleri, istasyonlar… Filmlerde sık sık karşımıza çıkar tüm bunlar.
 
Yolculuk sinema filmlerinde en sık işlenen konulardan biri olmuştur her zaman. Her daim yolda olmayı yaşam biçimi haline getirenler, yollarda karşılaşanlar, yollara düşenler, terminaller, mola yerleri, istasyonlar sık sık karşımıza çıkar filmlerde. Hayatını araç kullanarak geçiren uzun yol şoförlerini, gözünü her sabah farklı bir şehirde açan otobüs şoförlerini, belediye otobüslerini kullanan şoförleri de unutmamak gerek elbette. Bugünlerde keyifle izleyebileceğiniz, odağına sürücüleri alan filmleri sizin için listeledik.
 
1- Paterson
Jim Jarmusch’un senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı “Paterson”, 2016 yılında vizyona girdi. Filmin başrol oyuncusu New Jersey eyaletine bağlı Paterson’da yaşayan bir otobüs şoförünü canlandıran Adam Driver. Yaşadığı şehirle aynı adı taşıyan ana karakter, aynı zamanda bir şairdir. Her sabah mesaisi başlamadan önce Paterson, şoför koltuğuna oturur ve şiirlerini yazar. Düzenli olarak otobüsüne binen karakterler, yaşamın günlük rutinleri, her gün aynı durakta inen insanlar onun şiirlerinin ilham kaynağıdır. Paterson öğle yemeğinde ya da gün içinde bulduğu boş vakitlerde yazdığı şiirlerini sesli şekilde okur ancak onları yayınlatmaz ya da kopyalamaz. 2016’da Altın Palmiye ödülüne de aday gösterilen “Paterson”, pek çok festivalden önemli ödüllerle döndü.
 
2- Araf
Yeşim Ustaoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği “Araf” 2012 yılında vizyona girdi. Başrollerini Neslihan Atagül ve Özcan Deniz’in paylaştığı film, Karabük’te yaşayan genç bir kadının yaşamından bir kesite odaklanıyor. Neslihan Atagül’ün canlandırdığı Zehra, otoban üstündeki bir benzin istasyonundaki lokantada çalışmaktadır. Her gün işten çıktıktan sonra servise binerek evine dönen, oldukça rutin bir hayatı ve baskıcı bir ailesi olan Zehra, Mahur’a aşık olur. Kamyon şoförü olan ve Zehra’nın çalıştığı istasyonda sık sık mola veren Mahur’la aralarındaki ilişki Zehra’nın yaşamında oldukça yıkıcı sonuçlara yol açar. Kadın olmanın güçlüklerine dikkat çeken film, 19. Altın Koza Film Festivali’nde pek çok ödüle layık görüldü.
 
3- Taksi Şoförü
1976 tarihli “Taksi Şoförü” (Taxi Driver), sinema tarihinin en ünlü filmlerinden biri. Robert De Niro ve Jodie Foster’ın başrollerini paylaştığı film, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü kazandı. Kronik uykusuzlukla başı dertte olan 26 yaşındaki taksi şoförü Travis Bickle’ın yaşamını konu edinen bu psikolojik drama, New York’ta geçer. De Niro’nun bu role hazırlanmak için boş vakitlerinde New York sokaklarında taksi şoförlüğü yaptığı filmle ilgili yaygın söylentilerden biri.
 
4- Selvi Boylum Al Yazmalım
Yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz’ın oturduğu; Ahmet Mekin, Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın rolleriyle hafızalarımıza kazındığı “Selvi Boylum Al Yazmalım” Asya ile kamyon şoförü İlyas’ın ilişkisini konu edinir. Cengiz Aytmatov'un 1970’te yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan filmin en önemli karakterleri arasında İlyas’ın kamyonunun da olduğunu söylemek yanlış olmaz. Duygusal bir dram olan filmde İlyas’ın sık sık kamyonuyla dertleşmesi ilgi çekicidir. Filmin sonundaki “Sevgi emektir.” repliği çoğumuz için unutulmazdır.
 
5- Hayat Yolu
2008 yapımı “Hayat Yolu”nun (Trucker) yönetmenliğini James Mottern yapıyor. Michelle Monaghan’ın hayat verdiği Diane Ford bir uzun yol şoförüdür. Çoğunlukla yalnız bir hayatı olan Diane’in yaşamı eski eşi Len’in hastalığıyla bir anda değişiverir. Tedavi süresince oğulları Peter’ı yanına alması gereken Diane’in yeni bir yaşama alışmasını ele alan filmin çekimleri Kaliforniya’da yapılmış ve başrol oyuncusu Monaghan, kamyon kullanması gereken bu filmde oynayabilmek için yeni bir ehliyet almıştır.
 
6- Kamyoncu
1977 yapımı bir aksiyon filmi olan “Kamyoncu”nun (Breaker! Breaker!) yönetmen koltuğunda Don Hulette oturur. Film, Kaliforniya’da yaşayan bir kamyon şoförü olan John David Dawes’in kendisi de kamyon şoförü olan kardeşi Billy’nin Texas City’de kaybolmasını ve iki kardeşin başından geçenleri konu edinir. 11 gün gibi kısa bir sürede çekimleri tamamlanan filmin başrolünü ise Chuck Norris üstleniyor.
 
7- Bir Şoförün Gizli Defteri
1958 yapımı filmin hafızalara kazınmış filmleriyle bildiğimiz Atıf Yılmaz’dır. Aka Gündüz’ün 1943 yılında yazdığı aynı adı taşıyan eserin uyarlaması olan “Bir Şoförün Gizli Defteri”, şoförlük yaparak ailesine bakan Erol ile Çiler arasındaki ilişkiyi ve farklı toplumsal kesimlerden gelen iki kişinin imkansız birlikteliğini konu edinir. Başrollerini Çolpan İlhan ile Eşref Kolçak’ın paylaştığı filmde Kolçak’ı Sadri Alışık seslendirir. Film, 1967 yılında yönetmen Remzi Jöntürk tarafından yeniden uyarlanır. İkinci filmin başrollerinde ise Sema Özcan ve Cüneyt Arkın yer alır.
 
8- Çiçek Abbas
Senaryosu Yavuz Turgul’a ait olan ve Altın Portakal’la ödüllendirilen, Sinan Çetin’in öne çıkan yapıtları arasında yer alan “Çiçek Abbas”, bir minibüs şoförü ile muavininin zıtlaşmasına odaklanır. Şakir ve Çiçek Abbas iki zıt karakter olsalar da aynı kadına aşık olurlar. Aralarındaki çekişmelerin yanı sıra, aşık atışmaları filmle ilgili unutamadıklarımız arasında yer alıyor.
 
9- Dünyada Bir Gece (Night on Earth)
“Dünyada Bir Gece”, Jim Jarmusch’un yazıp yönettiği ve 1991 yılında vizyona giren oldukça etkileyici bir yapım. Film beş farklı şehirde geçer ve yalnızca bir geceyi konu edinir. Los Angeles, New York, Paris, Roma ve Helsinki’deki beş taksi şoförünü ve onların müşterilerini anlatan filmin senaryosu yalnızca sekiz günde yazılır ve filmin müzikleri Tom Waits tarafından bestelenir. Filmin en ilgi çekici karakteri henüz oldukça genç bir kadın olan Corky’dir. Pembe sakızı ve siyah güneş gözlükleriyle yıllar içinde unutulmaz bir film karakterine dönüşen Corky, müşterisinin oyunculuk teklifini hayallerinin peşinden gitmek için tereddütsüzce reddeder ve taksisiyle gecenin içinde kaybolur.
 
10- Yusuf Yusuf
Yönetmenliğini ve senaristliğini Ersoy Güler'in üstlendiği, başrollerinde Ali Sunal, Burak Satıbol ve Oya Başar’ı izlediğimiz “Yusuf Yusuf” bir yarışçı olmayı hayal eden Yusuf’un hikayesine sürüklüyor bizi. Ankara'da minibüs şoförü olan Yusuf’un aracına bir gün bir papazın binmesiyle işler oldukça karışır. Yusuf, yolcularını kurtarmak için tam bir yarışçı gibi çabalayacaktır.