02 Ocak 2023

Hangi İklimde Hangi Kış Lastiği Kullanılmalı?

Ticari araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu 1 Aralık itibarıyla başladı. Sürücülerin hangi yol ve iklim şartlarında hangi kış lastiğini tercih etmesi gerektiği üzerine düşünülmesi gereken bir soru olarak öne çıkıyor. Çivili kış lastikleri, kış şartlarının ağır olduğu buzlu zeminlerde tercih edilirken ılıman iklim koşullarında çivisiz kış lastiklerinin kullanımı öneriliyor.
 
Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar her sene olduğu gibi bu sene de kış lastiği uygulamasına tabi olacak. 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında yürürlükte olacak uygulama kapsamında, kış lastiği takmadığı tespit edilen ticari araç sürücüleri 1.152 TL para cezası ödemekle yükümlü tutulacak. Bu noktada, hangi araçların hangi kış lastiğini tercih etmesi gerektiği ve kış lastiklerinin özelliklerinin iklim, coğrafya gibi şartlar karşısında değişiklik gösterip göstermediği soruları önem kazanıyor.
 
İlk olarak kış lastiklerinin temel niteliklerini ortaya koymak, kar lastiği ve kış lastiği arasındaki farkı açıklamak gerekiyor. Kış lastikleri, daha esnek bir kauçuk malzemeyle yapılan ve sırt derinliği daha fazla olan lastikler olarak tanımlanabilir. Yaz lastiklerinin gerek malzeme gerek yapı itibarıyla düşük sıcaklıklara uyum sağlayamaması, bu nedenle sürüş güvenliğini temin edememesi dolayısıyla hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü koşullarda kış lastiklerinin tercih edilmesi gerekiyor. Böylelikle sürücüler direksiyon hakimiyetini sağlayarak kaza riskini ve trafikte doğabilecek diğer problemleri en aza indirebiliyorlar.
 
Bu lastikler kar lastiği olarak da adlandırılsa da yağışla sınırlandırılmamalı; mevsim koşullarına uyum sağlayabildikleri göz önünde bulundurulduğunda kış lastiği ifadesi daha kapsayıcı olacaktır. Kış lastikleri, karlı yol şartlarına olduğu kadar çamurlu, ıslak, buzlu zeminlere da uyum sağlayarak sürücülere güvenli bir trafik sunuyor. Bununla birlikte, kış lastiklerinin bazı türleri yoğun kar yağışı koşullarında kullanıma daha uygun olmasıyla ön plana çıkıyor.
 
Buzlu ve sert kar kütlesinin bulunduğu zeminler için ideal: Çivili kış lastikleri
Bahsedeceğimiz ilk kış lastiği türü, kar kütlesinin sertleştiği ve zeminin oldukça buzlu olduğu zorlu iklim ve yol şartlarında kullanılan çivili lastiklerdir. Bu lastikler, çivili yapısı sayesinde buzlu yüzeylere lastiğin değil çivilerin temasını sağlayarak yol tutuşunu önemli ölçüde kuvvetlendirir ve sürüş güvenliğini artırır. Uzmanlar, çivilerin lastiklere yetkili servisler tarafından takılmasını öneriyor.
 
Çivili kış lastiklerinin kar kütlesinin sert olmadığı ya da yüzeyin kuru olduğu yol şartlarında kullanılmaması gerekiyor. Bunun nedeni, lastiğe monte edilen çivilerin bu yüzeylerde yol tutuşunu zayıflatmasıdır. Çivili lastiklerin ihtiyaç duyulmayan yol koşullarında kullanılmasının bir diğer dezavantajı ise çivilerin çıkaracağı yüksek sestir. Çivili kış lastiklerinin uygun olmayan iklim ve zemin koşullarında kullanımı yol yüzeyinin zarar görmesine de yol açar. Dolayısıyla bu kış lastiklerinin sadece buzlu ve kar kütlesinin sert olduğu iklim şartlarında tercih edilmesi tavsiye edilir.
 
Ilıman kış koşullarına uygun: Çivisiz kış lastikleri
Sürücüler, kış şartlarının çok ağır olmadığı, sert bir kar kütlesinin uzun süre zeminde bulunmadığı ve zeminin yılın büyük bölümünde buz kaplı olmadığı bir bölgede yaşamaları durumunda çivisiz kış lastiklerini tercih etmelidirler. Çivili kış lastiklerinin zeminde yoğun kar ve buz kütlesi bulunmadığı takdirde sebep olduğu gürültü ve yola verdiği hasar dolayısıyla bu lastiklerin kullanımı kış koşullarının daha ılıman olduğu bölgelerde önerilmez. Onun yerine, lastiğin yol yüzeyine doğrudan temas ettiği; kuru, ıslak ya da çamurlu yüzeylerde kullanmanın zemine hasar vermediği çivisiz kış lastiklerinin kullanılması önerilir. Bu lastikler, yazın tercih edilen lastiklerden farklı olarak diş derinliği daha fazla olan, yapımında kullanılan kauçuk malzemenin iklim şartlarına uygun olarak tercih edildiği, sırt desenleri daha geniş lastiklerdir. Tüm bu özellikler, kış lastiklerinin suyun akışını sağlamasını mümkün hale getirir ve zemindeki su kütlesinin lastiğin yol yüzeyiyle temasını engellemesinin önüne geçer.