24 Kasım 2020

GELENEKSEL YAPILARIN KALBİ: KARABÜK

Yenice Ormanlarıyla yeşile doyuran, Safranbolu Evlerinin mimarisiyle geçmişi yaşatan Karabük’ü geziyoruz…
 
Karadeniz’in batısında yer alan Karabük, ismini karaçalılık anlamına gelen “kara” ve “bük” sözcüklerinin birleşiminden alıyor. Sık ormanlarıyla dikkat çeken bir kent için bu isim hiç de şaşırtıcı değil. Yeşil alanların geniş yer tuttuğu bu şehir, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülerken Roma, Hitit, Helen ve Osmanlı’dan kalan antik kentleriyle koca bir tarihi gözler önüne seriyor. Tarihi evleri, ormanları, köyleri, kanyonları, antik kentleriyle çokça merak uyandıran Karabük’te hangi yerler görülmeli, diye soranlara birkaç öneride bulunalım.
 
Safranbolu
Karabük’te en çok ziyaret edilen yer, Safranbolu. Taş ve ahşap dokunun hakim olduğu bu bölge Arnavut kaldırımlarla bezeli sokakları ve beyaz badanalı konaklarıyla meşhur. Geleneksel mimarisiyle sıcak bir görüntü oluşturan konakların en önemli özelliği birbirlerinin manzaralarını kapatmamaları. UNESCO’nun Safranbolu evlerinden 800’ünü koruma altına alması da bu ilçenin turist akınına uğramasında bir etken. Safranbolu’da evlerden farklı olarak günümüze kadar ulaşan kilise, hamam, kanyon ve köprüler de görülmeye değer.
 
Tokatlı Kanyonu
Dokuz kilometrelik parkuru bulunan Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’daki kanyonlardan sadece biri. Diğerlerinden daha popüler olmasının sebebiyse kanyona tepeden bakılmasını sağlayan Kristal Teras. 80 metrelik terasa en fazla 30 kişi çıkabiliyor. Arada sallanan yapısı ve cam zemini sayesinde kimilerince adrenalin kaynağı olsa da korkmaya hiç gerek yok! Terasın ana malzemesi olan cam tam 75 ton yük taşıyabiliyor.
 
Yörük Köyü
Türkmen köyü olarak bilinen Yörük Köyü, Safranbolu’nun merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta, Karabük yolunda bulunuyor. Köyün tarih kokan ve aynı aileden sekiz neslin yaşadığı Sipahioğlu Konağı, tam 300 yıllık!
 
Hadrianapolis Antik Kenti
Karabük’ün Eskipazar ilçesine üç kilometre uzaklıkta bulunan Hadrianapolis Antik Kenti’nin Roma döneminin önemli merkezlerinden biri olduğu söyleniyor. Kentteki Bizans mimarisi, kiliselerin çokluğu, anıtlar ve duvar mozaikleri dönemin sosyo-ekonomik yapısı ve kültürü hakkında pek çok ipucu veriyor. Mozaiklerin erkek, kadın, meyve ve hayvanları yansıtması, oluşturulan kompozisyon bakımından çok rastlanılan bir şey değil. Bu da arkeologları Hadrianapolis’e çeken unsurlardan.
 
Yenice Ormanları
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) korunması gereken 100 noktadan biri olarak gördüğü Yenice Ormanları, Türkiye’nin de en büyük blok ormanları. Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan bu ormanlarda kamp kurmak serbest. Boyları 30 metreyi bulan ağaçların çevirdiği yollarıyla doğa tutkunlarına kucak açan Yenice’de rafting, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü gibi etkinliklere rastlamak da olası.