03 Mayıs 2021

Geçmişten Günümüze “Sultan”

2002 yılında Otokar, müşteri beklenti ve isteklerine göre Türk mühendislerince tasarlanan küçük otobüslerini Sultan markasıyla üretmeye başladı. Sultan otobüsler için üretilmiş özel şasisi ile küçük otobüs pazarında bir yeniliğe imza attı. O dönem iki farklı modelle pazarın beğenisine sunulan Sultan küçük otobüsleri, çok kısa bir süre içerisinde büyük ilgi gördü ve pazarda ilk üç arasına girdi.
Otokar, Sultan’a isim koyarken bayiilerinin yönlendirmelerini dikkate almış, Türkiye’de tasarlanmış bir otobüs olarak isminin Türkçe olmasına dikkat etmişti. 2002 Kasım ayında düzenlenen tanıtım toplantısıyla ilk model olan Sultan 115 L pazara sunuldu. Sektörün önde gelen firmalarına yapılan teslimatlarla İstanbul, Ankara ve Antalya sokaklarında Sultanlar dolaşmaya başladı. İzmir’de de Sultanların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Sultan modelinin görünürlüğü oldukça arttı.
Otokar, Sultan otobüslerinin ilk Avrupa tanıtımını Almanya’daki IAA fuarında yaptı. Navigo ismi ile yurtdışı pazarlarına sunulan Sultan, sadece 3 yıl sonra Fransa küçük otobüs pazarı lideri, yani Fransa’nın en çok tercih edilen küçük otobüsü oldu. Bu başarı, Otokar’ın 2011 yılında Fransa merkezli olarak kuracağı Otokar Europe şirketinin de ilk adımlarını oluşturdu. Otokar, Sultan ile otobüs pazarındaki konumunu güçlendiriyor, Avrupa’da da kendi markasıyla var olmaya başlıyordu.
Sultan’ın servis ve turizm alanında büyük ilgi görmesiyle Otokar, şehir içi toplu taşımacılıktaki bilgi birikimini küçük otobüse yansıttı ve Sultan’ın halk otobüsü modelini üretti. Sultan ürün ailesi genişleyerek engelli yolcu taşımacılığına uygun şehir içi tipinden 35 kişilik yolcu taşımacılığına uygun modeline kadar 6 farklı modelde üretilmeye başladı. Sultan, 2009-2020 döneminde Türkiye’nin en çok satılan küçük otobüsü olarak Otokar’ın gurur duyduğu araçlar arasında yerini aldı.
Sultan’ın başarısı ve Otokar’ın ürün geliştirme deneyimi yıllar içinde özel modellerde de hayat buldu. Gezici sağlık araçları, cezaevi tutuklu nakil araçları, Türkiye’nin ilk gizli zırhlı otobüsü kullanıcı isteklerine göre tasarlanarak geliştirildi.
Otokar’ın gelişiminde önemli bir payı olan Sultan, günümüzde de farklı ihtiyaçlara yönelik yeni modelleriyle hem konforlu hem de güvenli oluşuyla göz doldurmaya ve pazarda lider konumda olmaya devam ediyor.
Kullanıcıları Sultan’ı dayanıklılığı, düşük işletme giderleri, güvenilirliği, sürücü ve yolcular için sunduğu konforu ile tanıyor. Bugün Otokar’ın küçük otobüsleri, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da ilk tercih edilen markalar arasında yer alıyor.
Sultan Mega, 35+1+1 kişilik yolcu kapasitesi, motor gücü ve zengin aksesuarlarıyla dikkat çekiyor. Yüksek bagaj hacmi ve eşsiz konfor imkanını bir arada sunan ve bu yönüyle ideal turizm otobüsü olan Sultan Mega özellikle uzun yolların sultanı olmaya devam ediyor.
Sultan Maxi, 31+1+1 kişilik yolcu kapasitesine sahip Sultan Maxi, turizm segmentinde kısa mesafe yolculuklar için özellikle tercih ediliyor. Sahip olduğu üstün güvenlik sistemleri, sınıfının en geniş ön iz mesafesi ile yol tutuşu ve sürüş performansı konusunda eşsizdir.
Kendisi küçük, konforu büyük olan Sultan Comfort her türlü yol koşulunda üstün performans sunarken, kullanıcısının bütçesini de korur. Yakıtta cimri, rampada güçlü olan hesaplı Sultan Comfort, özellikleri ile 'konfor ve ekonomi bir arada olur mu' diyenleri şaşırtır. Sultan Comfort, bu özellikleriyle artık hem turizm, hem öğrenci, hem de personel taşımacılığına hazırdır.
Servis taşımacılığına uygun olarak tasarlanan Sultan S, 107 kW gücündeki motoru ile her türlü yolda üstün performans sağlıyor. Beklenen standartları en iyi şekilde karşılayan Sultan S, kullanıcısına düşük işletme giderleri sunar.
Herkes için taşımacılık düşüncesiyle yola çıkan Otokar’ın bir diğer göz bebeği de Sultan Maxi Engelsiz’dir. Sultan Maxi Engelsiz özel asansörü ve giriş kapısı sayesinde tekerlekli sandalyeli yolcuların güvenle araç içerisine giriş ve çıkış yapabilmeleri sağlar.
Uzun yolların ustası olmasının yanı sıra Sultan, Sultan LF ve Sultan City modelleriyle şehir içi taşımacılığında da kullanılmaktadır.
Sınıfının tek tam alçak tabanlı otobüsü olma özelliğine sahip olan Sultan LF, yolcu kapasitesi, engelli yolcu rampası, geniş yolcu alanı, rampaları kolayca tırmanmasını sağlayan yüksek tork değeriyle de dikkat çeker. Yolculardan ayrılmış özel sürücü bölgesi, kısa vites kolu ve konforlu sürüşü ile rakiplerinden ayrışan Sultan LF'de klima, kamera sistemleri, dijital hat tabelaları gibi zengin donanımlar da standart olarak sunulur. Sultan LF, yeni tasarımı, şık ve modern görünüşüyle şehir içi yolcu taşımacılığına yeni bir soluk getirmiştir.
Şehir içi toplu taşımacılığında iç ferahlığı ile ön plana çıkan Sultan City, düz arka zemini engelli yolcu taşımacılığına olanak verir. Araç, geniş kapısı ile hem yolcu iniş binişini hızlandırır hem de kolay açılır kapanır engelli rampasıyla herkese seyahat özgürlüğü sunar.
Sultan’ın 2002 yılında başlayan macerası her geçen yılda geliştirilen yeni modeller ve sahip olduğu yeni özelliklerle birlikte devam ediyor. Sultan, kullanıcıların farklı ihtiyaçları ve gelecek beklentileri doğrultusunda sürekli geliştiriliyor ve tüm dünyada popülerliği gitgide artan bir isim haline geliyor.
 
Kaynakça: Otokar 50. Yıl Özel Kitap, sf. 150-155.