31 Mart 2020

ESHOTLU KADINLAR OTOKAR’DAYDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde şoför olarak çalışan 23 kadın Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında düzenlenen eğitim programına katıldı. Eğitim, Otokar’ın ESHOT’a Aralık 2019’da yaptığı otobüs teslimatını takiben gerçekleştirildi. Erkek egemen olarak bilinen sektörde yer alarak fark yaratan kaptanlar, Otokar’a ve üretim sürecine dair detaylı olarak bilgilendirildi. Katılımcılar teknik konulara dair hem de araç başında ve Otokar otobüslerinin kullanımına ilişkin uygulamalı eğitim de verildi. Fabrika gezisine ve eğitimlere katılan kaptanlar Otokar’dan ayrılmadan önce düşüncelerini paylaşmayı ihmal etmediler.
 
Aysun Çalışır, 45 yaşında
22 yıldır direksiyon eğitmeniyim. En büyük destekçim eşim. Yolcularım çok ilgili ve beni görünce çok mutlu oluyorlar. Özellikle kadınları benin gibi kaptan olmaları konusunda yönlendiriyorum. Umarım onlar da benim gibi bu yolda ilerler. Yolcuların temkinli, dikkatli ve iyi bir sürücü olduğumu söylüyorlar; meslektaşlarım ise çok duyarlı ve yardımsever yaklaşıyorlar. Otokar’ın verdiği eğitim ve bize verdiği değer beni çok mutlu etti. Otokarlılar çok mutlu ve pozitif. Kendimi aileden biri gibi hissettim.
 
Ayşe Akyol
Altı aydır kaptanlık yapıyorum. Daha önce şoförlük tecrübem yoktu ama çocukluktan gelen bir merakım vardı. Sevdiğim bir işim olsun, dedim ve ehliyetimi yükseltmeye karar verdim. Bir gün hava soğuk, dinlenme tesisimizde oturuyorum. Bir grup 65 yaş üzeri kadın geldi, içlerinden biri, “Kaçta hareket edecek?” diye sordu. “Hava soğuk binebilirsiniz.” dedim. “Şoför bey gelmiyor mu kızım?” diye soran teyzeyi, “Şoför hanım var olmaz mı?” diye yanıtladım. Bir alkış koptu; bire bir tebrik edenler, fotoğrafını çekmeye çalışanlar oldu. İnsan kendini çok özel hissediyor. Otokar da bizi ağırlarken çok özel hissetmemizi sağladı ve misafirin nasıl ağırlanmasını gerektiğini gösterdi.
 
Ayşe Deveci
18 yaşımı doldurduğumdan beri çalışıyorum. Bunun için özel bir eğitim aldım. Ailem beni çok destekledi. Hiç unutmam 20 yıllık bir tır şoförü bana, “Benden daha güzel kullanıyorsunuz, on üzerinden on!” demişti. Bence daha çok kadın ulaşım sektöründe yer almalı. Otokar; yenilikçi, gelişime açık, müşteri odaklı ve lider ruhlu bir şirket; başarılarının devamını diliyorum.
 
Ayşe Tırtak
Yedi yıldır bu işi yapıyorum. Beni görenler hâlâ şaşırıyorlar, kadınlar tebrik ediyor ve destekliyorlar. Aracıma binen her yolcuyu güler yüzle karşılıyorum. Bence kadın-erkek ayrımı sadece fiziki olarak var. Bu nedenle bu sektörde kadınları daha çok görmek isterim. Otokar’da aldığımız eğitimden sonra buranın fevkalade olduğunu düşünüyorum.
 
Berna Öter Canpolat
Babam, galerici olduğu için araba kullanma merakım hep vardı. Belli dönemlerde servis şoförlüğü yaptım. Şoför olmaya karar verdiğimde ailem beni destekledi. Mesleğe başladıktan sonra yolculardan aldığım tepkiler çok hoş. Otokar işini hakkıyla yapan bir şirket. Araçları konforlu ve güvenli. Otokar’la yol almak benim için büyük bir zevk.
 
Döndü Eser
3,5 yıl servis şoförü olarak çalıştım. Son altı aydır ESHOT’ta görev yapıyorum. Daha önce deneyimim vardı ve bu işi yapmaya karar verdiğimde etrafındakiler benim adıma çok mutlu oldular. Yolcularım benimle gurur duyduklarını söylüyorlar. Yönlendirmemle göreve başlayan kadınlar oldu. Araçlarını kullandığımız Otokar’ın Türkiye’yi dünya çapında temsil etmesi göğsümüzü kabartıyor.
 
 
Fatma Arslanoğlu
Servis hostesliği yaparken bu işe ilgim arttı ve gerekli eğitimleri aldım. ESHOT’un alım yapacağını duyduğum direkt başvurumu yaptım. Altı aydır otobüs şoförlüğü yapıyorum. Beni ilk kez gören yolcularımız hem şaşırıyorlar hem de mutlu oluyorlar. Uzun süredir gitmediğim bir hatta aracıma bir kadın bindi ve “Neredesin, ne zamandır görünmüyorsun?” diye serzenişte bulundu. Yaptığımız iş artık erkek işi olarak görülmüyor bence bu nedenle ulaşım sektöründeki kadınlar olarak sayımız daha da artmalı. Otokar’a bizi ağırladığı için teşekkür ederim. Artık Otokar dendiğinde aklıma ilk gelen samimiyet ve sıcaklık.
 
Fatma Gürbüz Onbaşılar
15 yıldır aktif olarak araç kullanıyorum. Baba mesleği olan ağır vasıta operatörlüğüne hep sıcak baktım. Çeşitli araç sınıflarında tecrübe edindim, direksiyon eğitmenliği, okul servis kaptanlığı ve ağır vasıta operatörü olarak görev yaptım. Ailem her zaman destekçim oldu. Yolcular hala şaşırıyor ve sizinle gurur duyuyoruz, diyorlar. Sadece ulaşım sektöründe değil, hayatın her aşamasında kadınları daha çok görmemiz gerektiğine inanıyorum. Eğitim için gittiğimiz Otokar’ın imalat aşamasındaki gücü, müşterisini memnun etme çabası ve sıcak aile ortamı beni çok etkiledi.
 
Gözde Çullu
20 yıllık sürücüyüm. Kaptanlığı profesyonel olarak yaklaşık beş aydır yapıyorum. Ailem bu işi yapmaya karar verdiğimi duyunca çok şaşırdı. Yolcular bizi çocukları gibi görmeleri hoşuma gidiyor. Meslektaşlarımız desteklerini esirgemiyor. Yaptığım iş, insan işidir; kadın- erkek fark etmez.
 
Nezihat Gülcüoğlu
Şoförlüğü meslek olarak altı aydır yapıyorum. Ailem önce karşı çıksa da bu işi yapmayı kafaya koyduğum için sonradan alıştılar. Yolcular beni çok sevdi. Kadın otobüse gururla biniyorlar ve özellikle vurgulayarak bizden bahsediyorlar. Yaptığımız iş, erkek işi gibi görünebilir ama ben buna katılmıyorum. Toplum olarak bu düşünceden kurtulmalıyız, herkes güler yüzlü, samimi ve ilgili hizmet bekliyor. Otokar işini iyi çok iyi yapıyor; sektöründe öncü ve yeniliğe açık bir şirket.
 
Nihal Arslan
19 yıl direksiyon usta öğreticiliği yaptım. Araç kullanmayı çok seviyorum. Bu iş yapmaya karar verdiğimde ailem beni sonuna kadar destekledi. Yolcular bize çok alıştılar; kalp işareti bile yapanlar var, kadınlardan çok güzel yorumlar alıyoruz. Dikkatli ve kontrollü bir şoför olduğumu söylüyorlar. Sadece bu sektörde değil tüm mesleklerde kadınlar çoğaldıkça daha mutlu olacağız. Otobüslerini kullandığımız Otokar bizi çok güzel karşıladı, herkese teşekkür ediyorum.
 
Özlem Özer
23 yıldır araç kullanıyorum. 2012'den beri ağır vasıta araçlarda çalışıyorum. Bana göre araç kullanmak, çikolata yemek kadar zevkli. Ailem yaptığım işten çok memnun ve benimle gurur duyuyor. Yolcularımızın kimisi şaşırıyor kimisi gurur duyuyor; alkışlayan çok oluyor. Kaptanlık güç isteyen bir iş değil, dikkatli olduktan sonra kadın-erkek demeden herkes bu işi yapabilir.
 
Seda İrisoy
19 yıldır bu işi yapıyorum, hem eğitim aldım hem de deneyimim var. Yolcular beni görünce gurur duyduklarını söylüyorlar. Bu işi tavsiye ettiğim pek çok arkadaşım var, pes etmeden kaptan olmak için çabalıyorlar. İşimde çok mutlu olduğum için günüm güzel geçiyor. Kendime güveniyorum ve dikkatliyim. Erkek işi olarak adlandırılan bütün meslekler konusunda kadınların teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Serap Demirci
Ehliyetim 12 yıllık fakat şimdiye kadar kendi binek aracımın şoförüydüm. Ehliyetimi servisçilik yapmak için D sınıfına yükselmiştim, bu projeyi duyunca başvurdum ve kazandım. Dört aydır kaptanlık yapıyorum. Şimdiye kadar şoförlüğümle ilgili olumsuz bir tepki almadım. Bu işe girmeden önce Otokar’ı tanımıyordum. Verdiği eğitimle bizlere kendini çok güzel tanıttı, bu ziyaretten çok memnun kaldım. Eğitimde emeği geçen herkese teşekkür ederim.
 
Sevil Özdemir
11 yıldır bu işi yapıyorum. Beni görünce şaşıran yolcular, yolda alkışlayan, en sallayan, “Sen bizim gururumuzsun.” diyen yolcularım var. Şoför olmak isteyen kadınlara nasıl müracaatta bulunabilecekleriyle ilgili bilgi veriyorum. İnsanların bakış açılarını değiştirmek için elimizden gelenin yapıyoruz, tabuları yıkmaya çalışıyoruz. Kadınların bu sektörde daha çok olması sevgi-saygı çerçevesinde yürüyen bir trafik anlamına gelecektir.
 
Songül Güven
16 yıllık aktif araç kullanıcısıyım. Bir sürücü kursunda direksiyon eğitmenliği yaparken arkadaşım aracılığıyla kaptan olmaya karar verdim. Ailem önce, “Nasıl olur, bu erkek işi?” dese de sonra, “Neden olmasın?” diye düşündü. Yolcularımız, yolsa görenler bizi çok güzel karşılıyorlar. Meslektaşlarımız arasında bize karşı ön yargılı olanlar kadar destekçi olanlar da var. Bence bu sektör için çok fazla kadın istihdam edilmeli ki kadın işi erkek işi ayrımı ortadan kalksın. Ulaşımda daha çok kadın olması bence sektöre artı getirir.
 
Tuğba Koyuncu
11 yıldır araç kullanıyorum. Bir gece yarısı Twitter'da gezerken Tunç Soyer'in, “Otobüslerin direksiyonunda kadınlar olmalı.” cümlesini görünce bu işi yapmaya karar verdim. ESHOT tarafından eğitimler aldık ve göreve başladım. Yolcularımız bize gittikçe daha çok alışıyor. Bir gün Alsancak Gar’dan yolcuları aldım ve araç değişim noktasında aracı teslim ettim. Bir amca teşekkür etmek için şoför paneline geldiğinde erkek görünce şok geçirmiş, “Sen kadındın ne zaman erkek oldun.” demiş. Bence sektörde daha fazla kadın şoför olursa bu işin kadın ya da erkek işi olmadığı daha iyi anlaşılır. Otokar vizyonu olan mükemmellik felsefesini gerçekten uyguluyor. Bunu üç günlük eğitimde bize çok iyi yansıttı.
 
Vesile Çevirgen
Araç kullanmak benim için bir tutku. 2002 yılından bu yana ehliyetim var. Direksiyon dersi usta öğreticiliğiyle profesyonelleştim, 2013'ten itibaren ağır vasıta hocalığı yaptım. Otobüs ve tırla başladım ama yolcu taşımacılığ yapmamıştım. En büyük destekçim ailem; babamın annemin keyfini anlatamam, eşim beni, kaptan, diye tanıştırıyor herkese. Yolcular günümüzün en eğlenceli en samimi ya da zor anlarını yaşatanlar. Kadın yolcular artık güvendeyiz, diyerek biniyorlar. Aynalarda beni izleyen amcalar var. Tüm bunlar daha dikkatli ve daha iyi olmamı sağlıyor. Yaptığı işi benimseyip sahip çıkan Otokar’da ağırlanmak benim için keyifti. Şirketin, yeniliği çalışanların bilgi deneyim tecrübesiyle harmanlaması çok güzel. Herkes bizi daha önceden tanıyormuşçasına sıcaktı. Üretim alanında her kapının arkasında canla başla çalışan, kadın ve erkek ayrımı tamamen ortadan kaldırılmış, takım ruhunu yakalamış ekipler gördüm. Hepsine teşekkür ediyorum.
 
Zeynep Kılıç
Beş yıldır bu işi yapıyorum. Bu konuda bir eğitim almadım, servisçilik deneyimim vardı. Eşim en büyük destekçim. Yolcular hâlâ çok şaşırıyorlar. Hayırlı olsun diyenler var. Arkadan, “Şoför Bey kapıyı açar mısın?” diyenler diğer yolcular tarafından uyarılıyor. Anneler çok mutlu, “Kızım önce Allah'a, sonra sana emanet şoför ablası.” diyorlar. Araçlarını kullandığımız ve bizi fabrikasında ağırlayan Otokar ailesine kadınların fikirlerine önem verdikleri ve bize destekledikleri için teşekkür ediyorum.

ESHOT’lu kadınların aldıkları eğitimlere dair detaylı bilgi için tıklayın.