30 Mart 2020

DOĞU’NUN EŞSİZ FIRSATI: MALATYA

İlk defa Hititler tarafından yerleşim yeri olarak seçilen ve bugüne kadar birçok kültürel mirasa ev sahipliği yapmış olan Malatya, gezip görülecek yerleriyle Doğu Anadolunun kıyısında sizleri bekliyor
 
Kaynaklık ettiği tarihi miras ve konumu sebebiyle, asırlar boyunca birçok köklü kültürün yatağı haline gelmiş Malatya’nın geçmişi­nin MÖ 6000’lere dayandığı düşünülüyor. Bilindiği kadarıyla, öncelikle Hititlerin yerleşim bölgesi olmak için MÖ 2000’li yılları beklemiş. Hititlere ait kitabelere göre uzun bir krallık döneminin ardından Medler dönemi başlamış. Ardından Pers, Roma, Bizans dönemlerine de tanıklık eden bu şehir, Arapların istilasıyla başlayan süreçten sonra Selçuklulara, beyliklere ve Osmanlıla­ra ev sahipliği yapmış. Önemli ticaret yolları üzerinde yer aldığı için savaşlara sahne olan kentte bölgeyi ele geçirmeye çalışanların yağma ve istilaları şehrin tarihi dokusunu oldukça hırpalamış. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Malatya’nın uğrak noktalarını derledik...
 
Malatya Kalesi
Bizans İmparatoru Justinianus zamanında 540 yılında tamamlanan kale, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alıyor. 1181’de Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın isteğiyle onarılsa da günümüzde Malatya Kalesi’nin sadece bir kısmı ayakta kalabilmiş. Malatya’nın merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan bu kalenin tarihinin çok eskilere dayan­ması onu görmeyi gerekli kılan en önemli sebeplerden biri.
 
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa’nın 1637 yılında inşa ettirdiği bu yapı, Malatya’nın Battalgazi ilçesine bağlı. Araştırmacılar, 170 odalı bu kervansarayın konaklama yahut ticaret için değil de askeri amaçlı yapıldığını belirtiyorlar. Kervansaray yapıldığı tarihten günümüze bire bir olarak ulaşamamış ve 2010 yılında restore edilmiş. Yapıya ait iki kitabe ise Malatya Müze­si’nde korunuyor.
 
Levent Vadisi
Malatya’yı büyülü kılan doğal bir güzel­lik, Levent Vadisi. 65 milyon yıl öncesine uzanıp zamanın en eski noktalarından birine dokunmak isterseniz bu koskoca vadi sizi bekliyor. Eski çağlardan günümüze kadar ayakta kalan bu kayalar, içlerinde insan eliyle oyulmuş mağaraları da barındırıyor. Hem tarih meraklıları hem de doğa tutkunları için Levent Vadisi ideal!
 
Nemrut Dağı Milli Parkı
Malatya’da kalan kısmı bir turizm merkezi olarak planlanan Nemrut Dağı Milli Parkı, Pütürge’nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman’ın Kahta sınırlarında yer alıyor. Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik dönemin en görkemli kalıntıları. 2.150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarında tarihin eşsiz izleri güzel bir manzara eşliğin­de sergileniyor.
 
Günpınar Şelalesi
Malatya’nın bir başka doğal güzelliği ise Günpınar Vadisi’nin içinden geçen ve bölgenin incisi olarak nitelendirilen şelale. Bu güzel vadi, manzaranın tadını çıkarmak için ideal.