02 Ocak 2020

ARAÇ İKAZ LAMBALARI NE SÖYLÜYOR?

Her ne kadar akıllı asistan servislerinin araçlarda yer almaya başladığı ve sürücüyle diyaloğa girdiği bir dönemde olsak da araçlarımızın, ikaz lambaları aracılığıyla uzun zamandır bize çok şey anlattıkları açık. Sürücüyü gerek mevcut durum hakkında gerekse arızalar hakkında bilgilendiren ve aracın ön panelinde bulunan ikaz lambaları hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor.
Motor Arıza İkazı
Motor Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) tarafından, SCR sistemiyle ilgili bir problem tespit edildiğini gösteren sarı renkli ikaz ışığı. Sürekli yanıyorsa aracınızı en yakın servise götürün. Yanıp sönüyorsa; AdBlue seviyesini kontrol edin. AdBlue eklendiği halde ışık yanmaya devam ediyorsa SCR sisteminde ciddi bir arıza meydana gelmiş olabilir. Aynı ikaz ışığı kırmızı renkteyse motor sisteminde bir arıza vardır veya motor sensörlerinden herhangi biri kritik düzeyi aşmış durumdadır.
Hava Emiş İkazı
Hava emişinin yeterli olmadığını gösteren sarı renkli ikaz ışığı. Bu ikaz yandığında emiş hattını kontrol edin, dış hava filtresini temizleyin ya da değiştirin.
Motor Soğutma Sıvısı
Seviyesi İkazı Motor soğutma suyu seviyesinin düştüğünü ve eklenmesi gerektiğini gösteren sarı renkli ikaz ışığı. Bu ışıkla birlikte sürekli bir sesli ikaz devreye girer.
Yağ Basıncı İkazı
Kırmızı renkli ikaz ışığı. Kontak açıkken yanmalı, motorun çalışmasını takiben sönmelidir. Sönmüyorsa motor yağlama sistemiyle ilgili bir problem var demektir. Motor çalışır durumdayken bu ikaz yandığında aracınızı güvenli bir şekilde park edin, motoru durdurun ve tekrar çalıştırın. İkaz sönmüyorsa yetkili servise başvurun.
Şanzıman Hararet İkazı
Şanzıman yağ sıcaklığının normal çalışma sıcaklığında olmadığını gösteren sarı renkli ikaz ışığı.
Şanzıman İkazı
Şanzımanla ilgili problem tespit edildiğini gösteren sarı renkli ikaz ışığı. Kontak açıldığında yanar, motor çalıştırıldıktan sonra söner. Aksi durumda sistem kontrol edilmelidir.
Ayna/Cam Rezistansı İkazı
Ayna/cam rezistansının devrede olduğunu gösteren sarı renkli ikaz ışığı.
Yakıt Filtresi İkazı
Yakıt-su ayırıcı filtrede biriken su seviyesinin arttığını ve boşaltılması gerektiğini gösteren sarı renkli ikaz ışığıdır. Uygun bir zamanda filtrede biriken suyu boşaltın.
Sinyal İkazı
Sağa ya da sola dönüşleri gösteren yeşil renkli ikaz ışığı. Direksiyondaki sinyal kolu ya da dörtlü flaşör anahtarı kullanıldığında yanıp söner.
Hız Sabitleme İkazı
Hız sabitleme sistemi devrede olduğunda yeşil ikaz ışığı yanar.
Park Freni İkazı
Park (el) freni uygulandığı zaman yanan, frenin devrede olduğunu gösteren kırmızı renkli ikaz ışığı. Park freni devreden çıktığında ikaz ışığı söner. Hava basıncı düştüğünde de bu uyarı ışığı yanar. Aracı hareket ettirmeden hava tüplerinin dolarak uyarı ışığının sönmesini bekleyin.
Park ve Far İkazı
Park lambalarının ya da farların açıldığını gösteren yeşil renkli ikaz ışığı.
Fren Sistemi İkazı
Fren sisteminde arıza olduğunu gösteren kırmızı renkli ikaz ışığı. Sürüş esnasında yanıyorsa öncelikle aracı güvenli bir şekilde park edin. Vakit kaybetmeden diyagnostik menüden arıza kodlarını kontrol edip yetkili servisle irtibata geçin.
Uzun Far İkazı
Normal farlar açıkken kontrol kolu uzun far konumuna getirildiği zaman veya selektör yapıldığında yanan mavi renkli ikaz ışığı.
Duracak İkazı
Sarı renkli ikaz ışığı. Yolcuların durakta inmek için “Duracak” butonuna bastığını gösterir. Bu ışıkla, ilgili kapının açma anahtar ışığı yanar, yolcu bilgilendirme panelinde “Duracak” yazısı görünür. Ayrıca sesli uyarı duyulur.
Fren Balatası Aşınmış İkazı
Fren balatalarının aşınmış veya hasarlı olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini belirten sarı ikaz lambası.
Sis İkazı
Ön sis lambalarının çalıştırıldığını gösteren yeşil renkli ikaz ışığı. Sis lambaları, sadece sisli havalarda kullanılmalıdır. Normal hava ve sürüş şartlarında sis lambalarını kullanmayın.
Engelli Rampa İkazı
Engelli rampasının açık olduğunu ya da araç içi veya araç dışı engelli ikaz butonuna basıldığını aracın hareket ettirilmemesi gerektiğini gösteren ikaz ışığı. Bu ışıkla birlikte, rampa kapanıncaya kadar kesikli bir sesli ikaz devreye girer.
Şarj İkazı
Kırmızı renkli ikaz ışığı. Kontak açıkken yanar ve motor çalıştırılıp rölanti devrini geçtiğinde söner. Motor normal çalışırken bu ışık yanıyorsa şarj sisteminde arıza olduğunu gösterir. Bu durumda aracı durdurup arıza sebebini bulmaya çalışın ya da bir yetkili servise başvurun.
AdBlue (SCR) Sistemi ikazı
Mavi ikaz ışığı. Kontak açıldığında 10 saniye kadar yanar, sonra söner. Sürekli yanıyorsa AdBlue tankındaki sıvı miktarı düşüktür. Yanıp sönüyorsa, AdBlue tankında hiç sıvı kalmamış demektir. Bu durumda en kısa sürede AdBlue tankını doldurun.
 
Otokar’ın ticari araç sahipleri için geliştirdiği mobil uygulamada “Gösterge Paneli” kategorisinden tüm simgelerin anlamını kolayca öğrenebilirsiniz.