29 Temmuz 2020

AKDENİZ’DE CEZBEDİCİ BİR ADA: MALTA

Birçok kültürü tek potada eritmesinin yanında tarihi, mimarisi ve doğal güzellikleriyle, kendine hayran bırakan yapısıyla filmlere ve dizilere ev sahipliği yapmış, caddelerinde Otokar’ın araçlarının gezdiği bir ada...
 
Rotamız orta Akdeniz’e yöneliyor bu kez. Güney Avrupa’da bir ada devleti olan, üç adadan müteşekkil Malta’dayız. Burası ticarete elverişli konumu nedeniyle birçok medeniyetin gözünü ayıramadığı bir ülke. Fenikeliler, Kartacalılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve İspanyolların hakimiyetinin görüldüğü, Osmanlı Devleti’nin de sahip olmak istediği ülke bu nedenle savaşlar ve işgallerle bolca muhatap olmak durumunda kalmış. Neyse ki 1964’te Malta Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etmiş. Sadece konumuyla değil, doğal güzellikleriyle de kendine hayran bırakan, mevsimsel etkiler nedeniyle ilkbahar ve sonbaharın ilk zamanlarında ziyaret edilmesi önerilen, caddelerinde Otokar’ın araçlarının da gezdiği ülkede kısa bir keşif turuna çıkıyoruz.
 
Malta Adası
Öncelikli uğrak noktamız, Malta Adası ve başkent Valetta. 2018’de Avrupa Kültür Başkenti olan kentte mutlaka gezilmesi gereken yerler; Malta cumhurbaşkanının ofisi Büyük Usta’nın Sarayı, tüm şatafatıyla Aziz John Katedrali ve panoramik manzarasıyla Üst Kışla Bahçeleri. Adada ulaşımın en tercih edilen ve en uygun yolu otobüsler. Bu rotalara otobüsle gidebilir veya Valetta’nın yokuşu bol sokaklarında yaya olarak gezip cumbalı evlerin ve ara sokakların arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Barok mimarinin ve asilzadelerin yaşam biçiminin izlerini arayanların ise Palazzo Prince D’Orange ve Casa Rocca Piccola’yı ziyaret etmeleri iyi olacaktır.
 
Orta Çağ’dan günümüze uzanan ve tarihi ayaklar altına seren eski başkent Mdina da sokaklarıyla ziyaretçilerini cezbeden şehirlerden. Ülkenin ilk yerleşim yerlerinden olan ve etrafını çevreleyen surlarıyla dikkat çeken bu kent, fotoğrafını çekmeden edemeyeceğiniz tarihi güzelliklerle dolu. Burada Vilhena Sarayı’nı ve içindeki Malta Doğal Tarih Müzesi’ni de görebilirsiniz.
 
Gozo Adası
Malta’nın bir diğer adası Gozo’da gezmek için pek çok nokta var. MÖ 3000’li yıllarda yapıldığı düşünülen Ggantija Tapınakları, yoğunluğuyla meşhur Mgarr Limanı, ulusal tapınak Ta’Pinu Kilisesi, kuzey kıyısındaki Marsalforn Köyü, Malta’nın en bilinen noktası Azure Penceresi’nin bulunduğu Dwejra Koyu, doğa harikası Fungus Kayalıkları ve adanın merkezindeki Cittadella bunlardan sadece bazıları. Kraliçe Victoria’nın adını alan Victoria ya da eski adıyla Rabat’ta ise Büyük Kale gezilecek noktalar arasında yer alıyor. Adanın, modern hayatın koşturmacasından bıkıp yavaş bir yaşam biçimine geçmek isteyenler için oldukça ideal bir sakinlikte olduğunu da hatırlatalım.
 
Comino Adası
Adaların en küçüğü, mükemmel doğasıyla Comino. Birkaç evin ve bir otelin bulunduğu bu minik adada bulunan Mavi Lagün, Malta’nın ziyaretçilerini berrak deniziyle cezbeden noktalardan biri. Adanın çevresindeki mağaralar da görülmeye değer.
 
Neler yapılabilir?
Birçok kültürü aynı potada eriten bu güzel Akdeniz ülkesinde yapılabilecekler pek tabii ki bunlarla sınırlı değil. Başka neler yapılabilir, nereler gezilebilir, diye merak edenler için önerilerimiz şöyle: Balıkçı kasabası Marsaxlokk’ta suyun üzerinde duran renkli kayıkların fotoğrafı çekilebilir. Mosta’da bulunan, efsaneleriyle ünlü Santa Marija Assunta Kilisesi ve 37,2 metre çapıyla dünyadaki en büyük üçüncü kubbeye sahip olan Mosta Dome gezilebilir. Valetta’daki Manoel Tiyatrosu, oyun izlemek ya da mimarisini görmek için ziyaret edilebilir. 1980’de çekilen “Temel Reis” müzikali için kurulan setten oluşan köy ziyaret edilebilir. Valetta Rıhtımı’ndan kayıklarla gezintiye ya da Cominotto Adası’na doğru tekne turuna çıkılabilir. Belveder Noktası’ndan Ramla Koyu izlenebilir. Xlendi’de yemek için mola verilebilir. Ayrıca “Monte Kristo Kontu”, “Gladyatör”, “Truva”, “Da Vinci Şifresi”, “Taht Oyunları” gibi filmlere ve dizilere ev sahipliği yapan noktalar görülebilir.
 
Bunu biliyor muydunuz?
Malta’da belediye otobüslerinin yarısından çoğunu Otokar markalı olanlar oluşturuyor. Trafiğin soldan aktığı Malta için otobüsler sağdan direksiyonlu olarak üretiliyor. İlk kez 2015’te Malta’da Otokar’ın orta boy Doruk otobüsleri kullanılmaya başlandı. Otobüslerin performansından memnun olan kullanıcılar, Otokar’ı tercih etmeye devam etti. Son olarak ülkeden alınan beşinci kez sipariş alınarak, 50 adet Kent otobüsü Malta'ya teslim edildi. Bu son teslimatla birlikte Otokar'ın Malta caddelerindeki toplam otobüs sayısı 300’e yaklaştı. Detaylı bilgi için tıklayın.